Linkovi

Varhelji: EU spremna da prati Crnu Gori na putu ka članstvu


Evropski komesar za proširenje i susjedsku politiku Oliver Varhelji obraća se poslanicima Skupštine Crne Gore (Foto: VOA/Predrag Milić)
Evropski komesar za proširenje i susjedsku politiku Oliver Varhelji obraća se poslanicima Skupštine Crne Gore (Foto: VOA/Predrag Milić)

Evropski komesar za proširenje i susjedsku politiku, Oliver Varhelji, rekao je u petak u Podgorici da je EU spremna da prati Crnu Goru na njenom putu ka članstvu i izrazio očekivanje da će novi paket ekonomske pomoći EU dovesti do krupnih promjena u zemlji i regionu.

Varhelji je, nakon susreta sa predsjednikom Milom Đukanovićem i obraćanjem poslanicima novog saziva parlamenta, ocijenio da se Crna Gora suočava sa dva ključna prioriteta, ubrzavanjem i produbljavanjem reformi posebno u vladavini prava, i prevazilaženjem ekonomske krize izazvane epidemijom koronavirusa, “koja je posebno teško pogodila Crnu Goru zbog njenog oslanjanja na turizam”.

“Odgovor zahtjeva snažnu javnu upravu, koja dobro funkcioniše i nadovezivanje na napredak koji je već ostvaren. EK je spremna da vas prati na putu ka EU, i računam da će vlast pratiti i biti posvećena stvarnoj realizaciji reformi, kako bi napredak bio vidljiv već u sledećih četiri do pet godina”, rekao je Varhelji u parlamentu.

On je izrazio zadovoljstvo što se politički dijalog vratio u parlament nakon izbora, navodeći da je široka podrška koju EU ima u Skupštini dobar osnov za čitav niz refirmi koje će u parlamentu zahtijevati kvalifikovanu većinu.

"Podsticanje investicija ekonomskog rasta na Zapadnom Balkanu moguće je isključivo ako su lideri opredijeljeni da sprovedu reforme koje će podstaći preduzetništvo. U tom pogledu paket daje detaljan pregled i smjernice u vezi sa ekonomskim prioritetima", rekao je evropski komesar.

On je rekao da EU predlaže da se svi glavni gradovi u regionu povežu autoputevima ,željeznicama i brzim širokopojasnim internetom kao cjelokupna ruralna oblast, kao i da se diversifikuju energetski izvori - da se oni ozelene i da se iz upotrebe postepeno izbaci ugalj.

Predsjednik Skupštine Aleksa Bečić je saopštio u parlamentu da će Crna Gora ići putem slobode, prosperiteta i evropske solidarnosti, i ocijenio da zemlja sada ima “i evropsku vlast i evropsku opoziciju”.

Evropski komesar Oliver Varhelji i predsjednik crnogorske Skupštine Aleksa Bečić na konferenciji za novinare u Podgorici (Foto: VOA)
Evropski komesar Oliver Varhelji i predsjednik crnogorske Skupštine Aleksa Bečić na konferenciji za novinare u Podgorici (Foto: VOA)

"Sve analize i preporuke Evropske komisije budite sigurni da doživljavamo kao važan putokaz koji će dati doprinos razvitku Crne Gore", rekao je Bečić.

Visoki zvaničnik EU prethodno se sastao sa predsjednikom Đukanovićem, koji je Varheljiju saopštio da je Crna Gora pokazala mnogo veći demokratski kapacitet za mirnu tranziciju vlasti od očekivanog, i potvrdio opredijeljenost da podrži svaku inicijativu I odluku nove vlade koja je u korist evropskog napretka.

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji sastao se u petak veče i sa mandatarom za sastav nove vlade Zdravkom Krivokapićem i liderom koalicije "Crno na bijelo" Dritanom Abazovićem, i poručio da se raduje saradnji sa novom Vladom.

"Vrlo dobra razmjena stavova sa mandatarom Krivokapićem o putu Crne Gore ka EU i neophodnim reformama. Razgovarali smo i o ekonomsko-investicionom planu za Zapadni Balkan i njegovom potencijalu za region. Radujem se saradnji sa novom Vladom", napisao je Varhelji na Tviteru.

Krivokapić je na Tviteru zahvalio EU na “objektivnom izvještaju o napretku, dosadašnjoj i budućoj EU pomoći, uključujući i novi Ekonomski I Investicioni plan za Zapadni Balkan” i poručio da “članstvo u EU ostaje naš prioritet”.

“Izuzetno dobar razgovor sa Oliverom Varheljijem, evropskim komesarom za proširenje", saopštio je Krivokapić, dok je Abazović na početku radne večere sa Varheljijem, na svom Tviter nalogu napisao, "snažna podrška našem reformskom putu i integracionim procesima".

XS
SM
MD
LG