Linkovi

Kovid u Srbiji: Medicinski deo Kriznog štaba traži policijski čas, odluka narednih dana


Arhiva - Medicinski radnici zbrinjavaju pacijente obolele od Kovida 19, u Zemunskoj bolnici u Beogradu, 26. novembra 2020. (Foto: Rojters, Marko Đurica)
Arhiva - Medicinski radnici zbrinjavaju pacijente obolele od Kovida 19, u Zemunskoj bolnici u Beogradu, 26. novembra 2020. (Foto: Rojters, Marko Đurica)

U poslednja 24 sata, do ponedeljka u 15 sati, u Srbiji je od posledica kornavirusa preminulo 16 ljudi, a od testiranih 13.286 uzoraka, potvrđeno je 3.469 novih slučajeva, objavljeno je na sajtu covid19.rs.

Na bolničkom lečenju je 3.977 ljudi, a respiratore koriste 164 osobe.

Ukupan broj preminulih je 4.459, a procenat smrtnosti 0,96 odsto. Od početka epidemije registrovano je 462.728 slučajeva, a testirana su 2.953.793 uzorka.

Medicinski deo Kriznog štaba za policijski čas

Medicinski deo Kriznog štaba za borbu ptrotiv pandemije predložio je na današnjem sastanku tog tela uvođenje policijskog časa, kao jedino moguće rešenje za sprečavanje povećanja broja zaraženih, ali odluka o tome nije doneta, izjavio je član štaba Zoran Gojković, preneo je FoNet.

"Jedina opcija koju medicinski deo Kriznog štaba predlaže jeste apsolutni lokdaun, odnosno policijski čas i zabrana kontakata, jer je, po njima, to najcelishodniji način da se u sedam do 10 dana smanji broj zaraženih", rekao je posle sednice Štaba Gojković, javlja N1.

Kako je rekao Gojković, medicinski deo zatvaranje vidi kao jedino moguće rešenje problema, s obzirom na epidemiološku situaciju.

"Oni se jasno i decidno se izjašnjavaju da bi u ovom trenutku to bilo najcelishodnije, što se tiče medicinskog dela. Oni ne mogu i ne žele da ulaze u problem kakve će posledice izazvati lokdaun, pre svega za ekonomski deo, koji ta posledica nosi, tako da je ostalo da u sledećem vremenskom intervalu se sastanemo ponovo, imamo konsultacije i donesemo odluku koja će biti adekvatna", rekao je Gojković.

On je rekao da moramo voditi računa od zdravlju i interesu naših građana, ali i "razmišljati kako ćemo kao država nakon godinu dana uspeti da podnesemo, ne samo ekonomski, nego i u svim ostalim aspektima eventualno novi lokdaun".

Naglašavajući da je želja medicinskog dela Kriznog štaba da se maksimalno spreče svi kontakti, on je rekao da bi međutim osim ekonomskog, ponovno zakoljučavanje predstavljalo i socijalni i psihološki, mentalni problem.

"Da napravimo konsultacije i da vidimo na koji način ćemo izaći u susret medicinskom delu Kriznog štaba", kazao je, najavljujući odgovor u "najskorijem mogućem roku".

Vranjanac primio dve različite vakcine

Vranjanac Slađan Antić primio je dve doze različitih proizvođača vakcina, objavio je portal InfoVranjske, penosi FoNet.

Antić je za taj portal u nedelju rekao da je primio prvu dozu vakcine Fajzer, a da je greškom vakcinisan drugom dozom kineskog proizvođača.

On je ispričao da je 28. januara primio prvu dozu vakcine Fajzer, da je dobio SMS iz eUprave i otišao na revakcinaciju u sportsku halu u Vranju, tamo pokazao svoj karton vakcinacije, razgovarao sa doktorom, a nakon toga mu je medicinska sestra dala vakcinu.

Kako kaže, u jednom trenutku doktor mu je dobronamerno rekao da kineska vakcina dobro štiti, da se pobunio kako to kad je vakcinisan Fajzerom i da su mu rekli da se u sportskoh hali ne daje Fajzer.

Sa vakcinacije u sportskoj hali poslali su ga u Dom zdravlja, zatim u gradski Zavod za javno zdravlje, a onda su iz Zavoda zvali i Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut". Antić je dodao se ne oseća dobro, dobio je terapiju, ali i dalje se ne oseća dobro.

XS
SM
MD
LG