Linkovi

U Srbiji skoro 3.000 novozaraženih, umrlo 14 osoba


Coronavirus Serbia
Coronavirus Serbia

U Srbiji je u protekla 24 sata registrovano još 2.956 novozaraženih koronavirusom na 12.054 testirana uzorka, pokazuju zvanični podaci. Umrlo je još 14 pacijenata.

Na respiratorima su 153 osobe, a na bolničkom lečenju 3.641 osoba.

U ponedeljak ujutru na beogradski aerodrom stiglo je još 50.000 doza ruske vakcine Sputnjik V, saopšteno je iz kabineta ministra za inovacije i tehnološki razvoj Nenada Popovića.

Popović je, kako se navodi u saopštenju, ocenio da je "Srbija i dalje jedina zemlja u Evropi kojoj su ruske vlasti odobrile isporuku značajnije količine vakcina", te da je ugovorena nabavka dva miliona vakcina za koje se očekuje da stignu do polovine aprila.

Ruska vakcina protiv Kovida 19 Sputnjik V, prema ranijim najavama, u narednim mesecima bi trebalo da počne da se puni i pakuje u Institutu Torlak, a proizvodnja bi mogla da krene do kraja godine, rečeno je posle nedavnog sastanka ruske i srpske delegacije u Beogradu.

Najavljena proizvodnja vakcine Sputnjik V u Srbiji
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:42 0:00

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da u ponedeljak stiže i 46.800 doza Fajzer/Bajontek vakcine i podsetila da je sa Fajzerom potpisan ugovor o dodatnih dva miliona doza, prenosi Fonet.

Premijerka je za TV Hepi rekla da su dosad potpisani ugovori za ukupno 12.332.200 različitih vakcina.

Brnabić je kazala da će biti dovoljno vakcina za sve, čak i ako imunitet traje sedam meseci, godinu dana.

Direktorka Instituta Batut Verica Jovanović izjavila je za RTS da je do sada prvu dozu primilo više od 1,2 miliona ljudi, a da je 400 hiljada građana primilo dve doze vakcine, i ocenila da će veći broj vakcinisanih doprineti boljoj kontroli epidemije.

Ipak, upozorila je da proteklih dana raste broj pozitivnih među testiranima i da se povećava broj prvih pregleda u kovid ambulantama. Rekla je i da je sve veći broj pacijenata u specijalnim kovid bolnicama u Batajnici i Kruševcu.

"Raste broj dece obolele od koronavirusa"

Direktorka dečje klinike u bolnici Dragiša Mišović, Olivera Ostojić, rekla je da se primećuje blagi porast broja dece obolele od koronavirusa kojima je potrebna hospitalizacija, prenosi Fonet.

Ona je za Blic kazala da je uglavnom reč o starijim osnovcima i srednjoškolcima, te da se ne zna da li su se zarazili u školi ili u porodici, a dosta njih je bilo na zimovanju tokom proteklih praznika.

"Nije toliko strašna situacija, trenutno imamo devetoro dece na odeljenju, ali taj broj stalno varira. Recimo, pre desetak dana imali smo svega troje hospitalizovanih pacijenata, onda je taj broj naglo skočio na 15 tokom vikenda uoči praznika", navela je Ostojić.



XS
SM
MD
LG