Linkovi

Crna Gora: Dodatno pooštrene mjere, prošle nedjelje preminula 61 osoba


ARHIVA - Protest ugostitelja u Crnoj Gori

Zdravstvene vlasti Crne Gore saopštile su u utorak da će posebne mjere protiv širenja koronavirusa, koje su ranije donijete za opštine Budvu i Tivat, ubuduće važiti i za Herceg Novi, dok će ugostiteljski objekti i biti zatvoreni u još tri opštine – Baru, Danilovgradu i Tuzima.

“Posebne protivepidemijske mjere ranije donijete za opštine Budva i Tivat važe za Herceg Novi, osim u dijelu koji se odnosi na napuštanje teritorije opštine radnim danima”, rekao je direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić.

Galić je dodao i da se istim mjerama zabranjuje i rad ugostiteljskih objekata u Baru, Danilovgradu i Tuzima - osim za goste hotela, a ova mjera ostaće na snazi u Podgorici, Cetinju, Nikšiću, Herceg Novom, Ulcinju i Kotoru, gdje će biti zabranjeno i organizovanje rekreativnih aktivnosti na otvorenim i javnim mjestima, kao što su luna parkovi ili panoramski točak.

Prema njegovim riječima, osim u ugostiteljskim objektima, pumpama i drugim objekima zabranjeno je i prodavanje kafe "za ponijeti".

Negativan PCR test potreban je za putnike koje dolaze iz država: San Marino, Luksemburg, Andora, Slovačka, Bugarska i Bocvana, osim za crnogorske državljene i osobe koje imaju prebivalište u našoj državi.

Galić je rekao da je trenutna epidemilloška situacija u Crnoj Gori izuzetno složena, te da zabrinjava broj preminulih od posljedica Kovida-19 prethodne nedjelje i opterećenost zdravstvenog sistema.

“Vidimo lagano opadanje broja novooboljelih”

Direktor IJZ kaže da “vidimo lagano opadanje broja novooboljelih”, kao i da je zabrinjavajući ukupan broj od 61 preminulih tokom prethodne sedmice, što je više u odnosu na prethodne nedjelje”, navodeći da je popunjenost bolničkih kapaciteta namijenjenih Kovid bolesnicima 75.8 odsto.

“…Došlo je do izvjesnog opadanja epidemije… kao što vidimo (na slajdu), prosječni dnevni broj novooboljelih za period od četrnaest dana, vidimo neko lagano opadanje, ali kao što vidite, uglavnom je to na jednom visokom nivou, nezadovoljavajućem”, primijetio je Galić.

On je rekao da "kapaciteti bolnica mogu još da se prošire, ali je to zabrinjavajući podatak i govori o epidemiji koja je već dvije, tri nedjelje na većem nivou".

Komentarišući raniju izjavu ministarke zdravlja Jelene Borovinić Bojović da će "zaključavanje" na nivou države biti donijeto kada popunjenost bolničkih kapaciteta bude 75 odsto, Galić je rekao da postoje "različiti oblici “lokdauna”.

"Ovakva trenutna situacija će svakako uzrokovati da mjere budu sve rigoroznije i vidjećemo kada i da li će se Savjet i Komisija odlučiti za konačni lokdaun", rekao je.

U posljednja 24 časa u Crnoj Gori registrovana su nova 643 slučaja koronavirusa, dok je u istom period preminulo sedam osoba.

Crna Gora, koja je u maju prošle godine na nekoliko nedjelja uspjela da suzbije epidemiju, od kraja prošlog ljeta svakodnevno registruje po nekoliko stotina novooboljelih, dok je ukupno registrovano 976 smrtnih slučajeva povezanih sa Kovidom 19.

Đeljošaj: Odluka Vlade politička, dobiće žestok odgovor

Predsjednik opštine Tuzi, u kojoj većinu žitelja čine etnički Albanci, Nik Đeljošaj, ocijenio je “političkom” odluku Vlade o zatvaranju ugostiteljskih objekata u tom gradu, najavljujući “žestok odgovor”

Đeljošaj je Fejsbuku napisao da su Tuzi u prvoj grupi opština kao "zelena zona", te da neće dozvoliti da se niko sveti privrednicima i Opštini Tuzi.

"Nećemo dozvoliti da neko sprovodi neznanje nad našom privredom. Ako je neko u Evropi pokazao kako se reaguje u poštovanju mjera onda su građani opštine Tuzi”, rekao je Đeljošaj i pozvao Vladu da zatvori medjugradski saobraćaj da iz opština gdje su zatvoreni lokali ne mogu u Tuzi, poručujući da “ovo poniženje nećemo dozvoliti”.

“Reagujte i izmijenite hitno, ili ćete imati kontrareakciju i organizovanje opštine da zaštiti našu privredu”, rekao je Đeljošaj, koji je ocijenio “sramnim” da neko može donijeti ovakve odluke bez konsultacija sa opštinom Tuzi, i da on, kao predsjednik opštine, to saznaje iz medija. “Sramno!”

On je rekao da, “odluka Vlade je i politička ali će dobiti žestoki odgovor" i pozvao sve vlasnike restorana i i kafića iz opštine Tuzi na hitan sastanak u 20 sati.

Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici saopštilo je da će ispitati da li je predsjednik Opštine Tuzi, izjavom da neće poštovati mjere za suzbijanje koronavirusa, počinio krivično djelo pozivanje na otpor, prenio je provladin portal Vijesti.

"Po nalogu zamjenika rukovodioca Nikole Boričića, u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici je formiran krivični predmet povodom izjave predsjednika Opštine Tuzi Nika Đeljošaja, radi utvrđivanja postajanja osnova sumnje da je učinjeno krivično djelo pozivanje na otpor ili drugo za koje se goni po službenoj dužnosti. Predmet je dodijeljen u rad dežurnom državnom tužiocu", saopštio je državni tužilac i portparol Vukas Radonjić.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG