Linkovi

Više od 3.500 hiljade novozaraženih, 15 umrlo, sledi pooštravanje mera


ARHIVA - Epidemiolog Predrag Kon na konferenciji za novinare Kriznog štaba
ARHIVA - Epidemiolog Predrag Kon na konferenciji za novinare Kriznog štaba

U poslednja 24 sata, do četvrtka u 15 sati, od posledica zaraze Kovidom 19 u Srbiji je umrlo 15 osoba, a registrovano je 3.588 novozaraženih od testiranih 15.074, objavilo je Ministarstvo zdravlja.

U bolnicama se nalaze 3.832 osobe, od kojih su 153 na respiratorima. Od izbijanja pandemije registrovan je 449.901 zaraženi, umrlo ih je 4.398, a ukupno je testirano 2.903.450 ljudi.

Kon: Mere će biti pooštrene, škole se (još) ne zatvaraju

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da je na sednici Kriznog štaba održanoj u četvrtak zauzet jedinstven stav oko toga da će nove mere protiv koronavirusa biti uvedene i da će se one odnositi, ali da nisu u potpunosti precizirani svi detalji i da će to biti učinjeno u petak.

Kon je za N1 rekao da je nakon jednočasovne rasprave odlučeno da će "nekakvog skraćenja radnog vremena (kafića i restorana) biti", kao i da je postignuta saglasnost u medicinskom delu Kriznog štaba da se traži potpuno ukidanje rada u tom periodu.

Naglasio je da postoje pravne prepreke da se u potpunosti sve zatvori na pet dana, o čemu se razmišljalo, ali da u okviru skraćenja radnog vremena postoji pravna mogućnost da "ako nekome kažete da ne može da radi tokom vikenda – to je je skraćenje radnog vremena", a ne zabrana rada. "Zavisi od petka, ne mogu ništa više da kažem…Zvuči da se igramo skrivalica, ali zaista nije nam takva želja", rekao je.

Kazao je da su definisana najveća mesta zaražavanja i da su to zimovališta i skijališta.

Upitan da li će se to odnositi na tržne centre, restorane i kafiće i da li će biti skraćivanja njihovog radnog vremena, rekao je:

"O svemu će biti reči, nema dileme da nešto mora. Ovako ostaviti tako naglo punjenje (bolnica) bez mera jasnih za vikend nije prihvatljivo i nije realno", kaže Kon naglašavajući da je medicinski deo Štaba "nateran" da se "cenjka" oko radnog vremena i da li će ono biti do 18 ili do 20 sati.

Vakcinisan ambasador SAD

Ambasada Sjedinjenih Država u Beogradu objavila je na svom Tviter profilu fotografiju ambasadora Entonija Godfrija kako prima vakcinu protiv Kovida 19 uz poruku zahvalnosti upućenu Vladi Srbije:

"Poštravanja mera, da se niko ne iznenadi, ozbiljno je obećano da će toga biti, ne samo za vikend već i nadalje", rekao je Kon.

Još nema razloga za prelazak na onlajn nastavu

Kon je rekao da, sa jedne strane Krizni štab ne može da donosi odluke u vezi sa radom škola, iako se zna da je u nekim zemljama Evrope bilo problema sa prenošenjem virusa po školama, i iako se zna da počinje porast na pedijatrijama u kovid ambulantama, ali da su brojeve i dalje vrlo niski.

"Ne možemo da donosimo odluke o onlajn nastavi, osim da poštrimo kontrolu i da ono što postoji kao mera, da kad se postoji dva slučaja, da cela grupa ide na onlajn nastavu", rekao je Kon i rekao da je bilo slučajeva da u Beogradu bude na PCR testu pozitivnih učenika, a da nisu prijavljeni u školama.

Preneo je i da je postojao slučaj u jednoj školi, da su imali 17 zaposlenih obolelih i nijednog učenika. "Od toga kod četiri utvrđeno je da su se zarazili van škole ali kasnije je došlo do prenošenja najverovatnije u samoj školi", rekao je dr Kon nastavljajući da više obolevanja ima u srednjim školam kod dece, dok u osnovnim školama više kod zaposlenih.

"To su sve neki pokazatelji koji nisu dovoljni da bi prešli na dve nedelje na onlajn nastavu, što je bila proaktivna zamisao, jednostavno nije prihvaćeno, ni kolege to nisu prihvatile", istakao je Kon,

Moguće je dobiti koronu posle prve doze vakcine, posle druge – teško

Povodom upozorenja SZO da i Izrael i Srbija, u kojima je veliki broj vakcinisanih, beleže porast oboljevanja, on kaže da nije tako i da je u Izraelu, za razliku od Srbije, u toku nagli pad broja obolelih, ali da je Izrael sa masovnom imunizacijom počeo tri nedelje i više pre nas, kao i da je imao orijentaciju da što više vakciniše sa prvom dozom.

"Već se vide efekti povećane imunizacije, značajno pada oboljevanje i to će se verovatno, da ne kažem sigurno, dogoditi i kod nas. U ovom usponu pričati kako će biti idealno, nemam stomak za tako nešto. U ovom trenutku se pogoršava situacija, a razlog je između ostalog što je naš čovek shvatio da kad primi vakcinu, da je odmah zaštićen", rekao je Kon i dodao da posle prve doze nema sigurno zaštite, već tek posle druge doze i to nakon dve nedelje.

Infektolog Dragan Delić: Kafića i restorana nema u Hipokratovoj zakletvi

Infektolog Dragan Delić izjavio je da je ponovo na delu neblagovremeno donošenje mera i pokušaj da se balansira između ekonomije i zdravlja ljudi, što je za njega, kao lekara, sa medicinske tačke gledišta neprihvatljivo.

U Hipokratovoj zakletvi nema ni kafića, ni restorana, ni kladionica, već se pominju bolesnici, lekari i njihov odnos, poručio je Delić za Danas.

Briga o privredi, o ugostiteljima, ne može da bude deo zdravstvene politike, upozorio je Delić.

Onu zrok kašnjenja epidemioloških mera vidi u sastavu Kriznog štaba, pa iako ukazuje da ne zna kako se donose odluke na sednicama tog tela i da li se organizuje glasanje, smatra da politički deo ima prevagu u odlučuvanju.

Čomić: Vakcinište se

Ministarka za ljudska i manjinska prava Gordana Čomić primila je u četvrtak vakcinu protiv koronavirusa, proizvođača AstraZeneka, u Beogradu i pozvala građane da se vakcinišu.

"Vakcinišite se. Čuvajte sebe, štitite druge. Srbija je zemlja koja je uspela u organizaciji imunizacije, nabavila vakcine, birajte vakcine", apelovala je Čomić.

Strpljivo čekajte na red, spasite sebe, svoje porodice. Proći će ovo zlo, u njemu smo svi zajedno, solidarno i jednom vakcinisani vratićemo se normalnom životu, rekla je Čomić novinarima.

Ona je naglasila kako je "očigledno da ovako organizovan sistem vakcinacije pokazuje da Srbija može da uradi nešto kako treba, ako to želi".

Čomić je rekla da ne treba poricati uspeh koji je Srbija postigla, štiteći zdravlje svog stanovništva, ocenivši ikako bi bilo dobro da taj proces bude što pre obavljen.

Nisam birala vakcinu, samo su rekli da dođem da se vakcinišem. Svejedno koja je vakcina, svaka vakcina štiti i svaku vakcinu prihvatite, zato što je to dostignuće 21. veka, istakla je ona. Nemoj da gubimo živote zato što imamo zablude koja vakcina šta radi. Vakcina je dobra za ljude, konstatovala je ministarka Čomić, prenosi FoNet.

XS
SM
MD
LG