Linkovi

Kovid u Srbiji: Novozaraženih 1.331, preminulih 15, situacija u regionu varira


Arhiva - Medicinski radnik stara se o bolesnici oboleloj od Kovida 19, u Zemunskoj bolnici u Beogradu, 26. novembra 2020. (Foto: Rojters, Marko Đurica)
Arhiva - Medicinski radnik stara se o bolesnici oboleloj od Kovida 19, u Zemunskoj bolnici u Beogradu, 26. novembra 2020. (Foto: Rojters, Marko Đurica)

U poslednja 24 sata, do ponedeljka u 15 sati, od koronavirusa preminulo je još 15 osoba, dok je novozaraženih 1.331 među 5.550 testiranih, objavilo je Ministarstvo zdravlja na sajtu covid19.rs. Na bolničkom lečenju je 3.891 pacijent, a 142 su na respiratorima.

Od početka epidimje 5. marta prošle godine testirano je ukupno 2.775.719 uzoraka, potvrđeno je 422.210 slučajeva zaraze, a zvanično je prijavljeno 4.245 smrtnih ishoda kovida 19. Stopa smrtnosti od korona virusa je 1,01 odsto.

U Srbiji je, prema zvaničnim podacima Vlade, dosad vakcinisano "približno 850.000 ljudi", po čemu je Srbija, računajući broj vakcinisanih na milion stanovnika, "druga u Evropi, posle Velike Britanije".

U Beogradu je do sada vakcinisano 189.000 građana, revakcinisano ih je oko 36.000, a za vakcinaciju je prijavljeno oko 360.000 ljudi, izjavio je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

On je, tokom jutrođšnje posete punktu za vakcinaciju na Beogradskom sajmu, istakao kako to znači da je odziv za vakcinaciju u Beogradu veoma dobar i da su građani razumeli značaj vakcinacije, da je vakcina jedini način da se izborimo sa korona virusom, navodi u saopšptenju Beoinfo koje je preneo FoNet.

Međutim, revakcinacija stanovništva u Tutinu nije na zadovoljavajućem nivou, rekao je FoNetu epidemiolog dr Mithat Eminović.

"Imamo dovoljno vakcina, ali tek nešto više od pet stotina građana smo vakcinisali drugom dozom. Kompleksan je to problem. Narod je zbunjen raznim informacijama, a ima i u ovim krajevima ima elemenata antivakcinalnog pokreta, bez naučne osnove", kaže dr Eminović.

On takođe poručuje da je vakcina jedini način prekida širenja zaraze i pobede nad pandemijom.

On je sugerisao da se u kampanju propagiranja vakcinacije moraju uključiti "duštvene, političke, verske organizacije, pa i nevladine organizacije".

"Kompletno društvo treba da bude uključeno u kampanju vakcijancije, jer je to svima u interesu. Potpuno je zakazao sistem", smatra dr Eminović.

Pandemija u regionu

Od posledeica infekcije korna virusom u zemljama regiona u poslednja 24 sata preminulo je najmanje 48 osoba, a sudeći po broju testiranih uzoraka i novopotvrđenih slučajeva zaraze, epidemiolloška situacija varira od pada ispod 100 zaraženih u Hrvatskoj do više od 300 novih slučajeva u Crnoj Gori, uz pad broja pozitivnih u oba entiteta BiH, javlja FoNet.

U Hrvatskoj je potvrđeno 68 novih slučajeva zaraze, a 21 osoba je umrla, što je dosad ukupno 5.339 žrtava od početka epidemije. Od 2.002 aktivna slučaja u Hrvatskoj 951 pacijent je na bolničkom lečenju, a na respiratorima ih je 86.

U Crnoj Gori je između dva epidemiološka preseka prijavljeno devet smrtnih ishoda Kovida 19 i još 373 dijagnostifikovana slučaja zaraze. Od početka pandemije u Crnoj Gori je preminulo ukupno 899 obolelih.

Zdravstvene vlasti u Bosni i Hercegovini registrovale su u posljednja 24 sata ukupno 18 smrtnih slučajeva u oba entiteta - 14 u Federaciji BiH i četiri u Republici Srpskoj. U FBiH je registrovano 116 novozaraženih, u RS 27, a u Distriktu Brčko potvrđen je samo jedan novi slučaj zaraze korona virusom.

XS
SM
MD
LG