Linkovi

Vakcinacija i revakcinacija Srba sa Kosova u Kuršumliji


Srbi sa cenralnog Kosova stoje u redu ispred Doma zdravlja u Kuršumliji kako bi primili vakcinu protiv Kovida (Foto: VOA)
Srbi sa cenralnog Kosova stoje u redu ispred Doma zdravlja u Kuršumliji kako bi primili vakcinu protiv Kovida (Foto: VOA)

Dve i po hiljada Srba sa centralnog Kosova primilo je vakcine protiv Kovida u Domu zdravlja u Kuršumliji, potvrdila je za Glas Amerike direktorka te ustanove. Organizovani prevoz građana obezbedila je Vlada Srbije, a vakcinacija će biti nastavljena sve dok bude zainteresovanih građana.

U Domu zdravlja Kuršumlija počela je revakcinacija građana sa Kosova koji su pre tri nedelje primili prvu dozu vakcine protiv koronavirusa. Za sada građani ovde primaju kinesku vakcinu.

„Do sada je vakcinisano oko 2.500 pacijenata i revakcinisano 200 pacijenata, odnosno 199. Juče je bila prva revakcinacija za onu grupu koja je bila pre 21 dan, a danas takođe imamo kao što vidite veliku gužvu. Danas imamo negde oko 500 vakcinacija za pacijente sa Kosova i Metohije od čega negde oko 300 revakcinacija i 200 vakcinacija. Tako da uporedo radimo svakog dana i vakcinaciju i revakcinaciju pacijenata sa Kosova i Metohije”, kaže za Glas Amerike direkotrka Doma zdravlja Kuršumlija Uranija Petrović.

Građani zadovoljni

Građani sa kojima je razgovarala ekipa Glasa Amerike kažu da su zadovoljni organizacijom procesa vakcinisanja. Navode da nisu imali dilemu oko toga da li da se vakcinišu ili ne.

„Vakcinisao sam se prvi put nisam imao nikakvih problema hvala Bogu proteklo je sve u najboljem redu, sad sam došao za revakcinaciju i evo sad čekamo da primimo i tu revakcinaciju i nadam se da će sve biti u redu“, kaže za Glas Amerike ​Slavoljub Kostić iz Preoca.

Dušanka Milić iz Plemetine: ​Hvala našoj državi, našem predsedniku i neka ga Bog čuva. Nemam nikakvu reakciju. Bolujem od reume, ali to je drugo, inače ovako mi je super.

U Kuršumliji vakcinisano 2.500 Srba sa centralnog Kosova
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:51 0:00

Vladimir Ristić iz Čaglavice: Super je organizacija, nisam imao tegobe nikakve, nadam se da ću da produžim život.​

Zorica Arsić iz Čaglavice: Mnogo je lepo, mnogo bolje za nas nije važno, ali za ove mlade da ih ne bi zarazili za nas je ovo odlično i svi treba da se vakcinišu za zdravlje, a najviše zbog mladih.

Ljubiša Jevtić iz Čaglavice: Nisam imali nikakve tegobe, super je bilo, primio sam vakcinu lepo, osećam, se dobro i prošla vakcina je bila dobra.

Milan Filipović iz Preoca: Nisam, prvu sam primio drugu još nisam. Inače dobro sam, ništa nisam osetio po neku rakiju popijem i dalje i tako. Samo po jednu rakijicu i ništa više, ali nije bilo problema uopšte.

Za sada bez neželjenih reakcija

I direktorka Doma zdravlja u Kuršumliji Uranija Pertović kaže da kod građana koji su primili vakcine do sada nisu zabeležene neželjene reakcije.

„Nikakvih problema do sada nije bilo, niti smo kojeg pacijenta vratili, nikakvih reakcija na vakcinu nije bilo, jeste da malo sačekaju, ali se trudimo da što pre završimo sa vakcinacijom“.

Građani sa Kosova koji u Kuršumliju dolaze na vakcinaciju su uglavnom Srbi, ali ima i pripadnika drugih zajednica.

„Imalo je i nekih drugih državljana koji imaju dvojno državljanstvo, tako da smo davali vakcine onima koji imaju dvojno državljanstvo. Nisam primetila da ima Albanaca, ali je bilo Turaka koji su imali naše državljanstvo”, rekla je Uranija Petrović.

Vakcinu je u Kuršumliji primilo i nekoliko novinara i medijskih radnika sa Kosova, koji su deo prioritetne grupe za vakcinisanje. Pored Kuršumlije građani Kosova vakcine primaju i u Raški i Bujanovcu.

XS
SM
MD
LG