Linkovi

U Srbiji još 2.809 zaraženih, lekari upozoravaju da se bolnice brzo pune


Testiranje na Institutu Torlak

U Srbiji je registrovano 2.809 novozaraženih koronavirusom na 10.368 testiranih uzoraka, pokazuju zvanični podaci. Umrlo je 14 osoba.

Na bolničkom lečenju je 3.912 ljudi, a na respiratorima su 162 pacijenta.

Zbog loše epidemiološke situacije, ugostiteljski objekti, kao i teretane, tržni centri, igraonice i drugi objekti, rade do 14 časova za vikend. Nova sednica Kriznog štaba biće održana u ponedeljak.

Zamenik direktora KC Niš Radmilo Janković izjavio je za RTS da se može reći da "imamo veliki problem", da je situacija eskalirala i da ide ka komplikaciji, prenosi Fonet.

On kaže da u KC Niš ima 50 odsto pacijenata više nego protekle nedelje, kao i da dolaze cele porodice.

"Moramo naredne dve do tri nedelje da zaboravimo na kafane da bismo sve te sretne trenutke ponovo doživeli. Ako ovako nastavimo, neće biti dobro", upozorio je Janković i dodao da je jedini ključ "masovna vakcinacija, masovnija nego ova", kao i pridržavanje mera. Ocenjuje i da pooštravanje mera za vikend neće biti dovljno, a okupljanja je nazvao "apsolutno nedopustivim", bilo da je reč o "Patrijaršiji, ili Dunavskom keju".

Predsednik Sindinara lekara i farmaceuta Rade Panić kaže za N1 da situacija sa koronavirusom nije toliko dramatična kao krajem prošle godine, ali da statistički modeli ukazuju da će se ući u istu situaciju.

Panić je rekao da treba bojkotovati otvaranje tržnih centara, žurke, skijanje, a predviđa da bi epidemija mogla da se smiri na proleće sledeće godine.

Ocenio je da je Krizni štab zakasnio sa merama i da lekari treba da se povuku iz tog tela "ako ne mogu da se izbore sa politikom".

Stižu nove doze Sputnjika V

Kako je najavio ministar za inovacije Nenad Popović, u Srbiju će u nedelju uveče stići još 100.000 doza ruske vakcine Sputnjik V.

On je kazao da će vakcine biti prebačene u Institut Torlak, a potom u ponedeljak distribuirane u centre širom Srbije.

Popović je podsetio da je Srbija dogovorila nabavku ukupno dva miliona vakcina iz Rusije i da će celokupna količina vakcine biti isporučena do kraja aprila, prenosi Fonet.

Vakcine će na aerodromu u Beogradu dočekati i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, najavljeno je iz njegovog kabineta.

XS
SM
MD
LG