Linkovi

Crna Gora pooštrila mjere, lokdaun u Budvi i Tivtu


ARHIVA - Stari grad u Budvi, 8. avgust 2020. (Foto: Reuters/Stevo Vasiljević)
ARHIVA - Stari grad u Budvi, 8. avgust 2020. (Foto: Reuters/Stevo Vasiljević)

Zvaničnici crnogorskog zdravstva saopštili su u srijedu da su donijeli novi set pooštrenih mjera protiv širenja koronavirusa, uključujući i zabranu međugradskog saobraćaja vikendom, skraćenje rada kafića i trgovina do 18 sati, kao i djelimični lokdaun u epidemijom teško pogođenim opštinama Budvi i Tivtu.

“Vidimo da u posljednje dvije nedjelje bilježimo rast u broju novooboljelih na dnevnom noviu pa i prosječno na nedjeljnom nivou, što Crnu Goru svrstava nažalost vrlo visoko u tim indikatorima ne samo na niovu Evrope, nego i svijeta”, rekao je novinarima direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić.

Galić je rekao da se, pored postojećih mjera, uvode i dodatne mjere, pa će policijski sat umjesto od 22 sata biti od 21 sat uveče do pet sati ujutru, a medjugradski saobraćaj biće zabranjen od petka u 21 čas do ponedjeljka u pet.

“Privredna društva i preduzetnici koje obavljaju neesencijalne usluge - njihovo radno vrijeme je od 7 do 18 časova, tu spadaju tržni centri, prodavnice obuće i odjeće, kladionice, restorani, kafići, teretane i slično, a privredna društva koja obavljaju esencijalne usluge ostaju da rade kao i do sada", rekao je direktor IJZ.

Zbog pogoršane epidemiološke situacije, u Budvi i Tivtu biće zabranjeni javni skupovi, rad privrednih društava i preduzetnika koji obavljaju ugostiteljske usluge, kao i rad trgovina neprehrambenim uslugama (kozmetički, frizerski, kladionice, prodavnice odjeće i obuće, tržni centri).

“Građanima Budve i Tivta preporučuje se da ne napuštaju teritorije tih opština kako bi se spriječilo širenje koronavirusa”, rekli su zvaničnici.

Ubuduće će, prema novom setu mjera, na nivou cijele zemlje biti zabranjene školske ekskurzije u zemlji i inostranstvu.

Za ulazak u Crnu Goru negativan PCR test ne stariji od 72 sata, osim za dolaske iz Velike Britanije i Sjeverne Irske, ubuduće će trebati i za Izrael, Indiju, Bahrein, Liban, Juznoafricku Republiku, Brazil, SAD, Letoniju, Estoniju, Litvaniju, Maltu, Francusku, Španiju, Portugal, Holandiju, Irske, Belgiju, Dansku, Češku.

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović pozvala je građane na poštovanje propisanih mjera protiv širenja virusa, navodeći da razumije iscrpljenost građana i zdravstvenog Sistema.

Borovinić Bojović je rekla da su Ministarstvo zdravlja i Vlada “uradili sve” u bilateralnim razgovorima sa Rusijom o nabavci vakcina, kao I da “konkretan datum ne zavisi od nas”.

"Konkretan datum ne zavisi od nas, već od Sputnjik V proizvođača i one će prve da stignu u Crnu Goru. Imamo obavještenje da ćemo dan ili dva prije nego vakcina krene biti obaviješteni i tada ćemo taj termin saopštiti", rekla je.

Ministarska zdravlja, čije je upravljanje epidemijom kritikovala opozicija, ranije je najavila da bi ove nedjelje trebalo da stigne prva isporuka od 50.000 vakcina Sputnik V, a u martu i Fajzerova vakcina.

XS
SM
MD
LG