Linkovi

Novozaraženih tri hiljade, umrlih 15; Radovanović kaže da su mere zakasnele


Arhiva - Epidemiolog Zoran Radovanović (Foto: Glas Amerike, video greb)
Arhiva - Epidemiolog Zoran Radovanović (Foto: Glas Amerike, video greb)

U Srbiji je u poslednja 24 sata, do subote do 15 sati, prema zvaničnim preminulo još 15 osoba od posledica koronavirusa, pa je ukupan broj žrtava podignut na 4.429, objavljeno je na sajtu Ministarstva zdravlja covid19.rs.

Od poslednjeg preseka stanja u Srbiji, od testiranih 12.561 osoba na prisustvo virusa bilo je pozitivno 3.210 ljudi.

Ukupno je hospitalizovano 3.912 osoba, a na respiratorima se nalazi 160 pacijenata.

Epidemiolog Zoran Radovanović izjavio je da su epidemiološke mere koje je doneo Krizni štab zakasnele, kao i da se tako nešto ponavlja nekoliko puta od početka epidemije. "Pokazalo se koliko se ne snalazimo, koliko nismo u stanju da predviđamo i preventivno donosimo odluke. Posledice tog nesnalaženja i arogancije su bile pogubne", rekao je Radovanović za N1.

"Epidemiološke mere daleko od toga da su donete na vreme. Ovaj narod je kao pas, koga je vlasnik toliko voleo, da ga je bilo žao da mu iseče rep, pa mu je seckao svaka dva dana po malo. E sad, možete da zamislite kako je psu. Dakle, epidemiološkog opravdanja za uvođenje ovih mera – nema", istakao je Radovanović.

Podsetio je da je prošlo godinu dana od čuvene izjave na konferenciji za štampu da je u pitanju "najsmešniji virus", i ocenjuje da se u tome ogledaju "sva naša lutanja, nesnalaženja", i ne samo u vreme krize, već "društvenog života uopšte".

"Tog dana se pokazalo koliko se ne snalazimo, koliko nismo u stanju da predviđamo i preventivno donosimo odluke. Posledice tog nesnalaženja, i te arogancije bile pogubne", naglašava Radovanović.

On je povodom jučerašnje rasprave ispred Ministarstva zdravlja naveo da se državni sekretar Mirsad Đerlek pokazao kao „vrlo uglađen“, kao i da je „vrlo civilizovano nastupio“, ali napominje da su ga pogodile njegove reči, jer za njih nije bilo utemeljenja.

On je ocenio da je snabdevenost vakcinama u Srbiji dobra, ali da je kineska vakcina "pod velom tajne", jer Kinezi nisu saopštili koliko je ona delotvorna.

Upozorio je i na nove sojeve virusa koji su potvrđeni kod nas, koji mogu veoma lako da se prošire i da zaraze veliki broj ljudi.

XS
SM
MD
LG