Linkovi

Više od 2.000 novozaraženih u Srbiji, stižu kineske vakcine


Beogradski sajam je jedan od najvećih punktova za masovnu vakcinaciju

U Srbiji je registrovano još 2.088 novozaraženih na 12.987 testiranih, pokazuju zvanični podaci. Umrlih je još 14. U bolnici je 3.810 ljudi, a na respiratorima su 134 pacijenta.

Nastavljena je vakcinacija i revakcinacija, a prema najavama predsednika Srbije Aleksandra Vučića, u Srbiju bi u sredu trebalo da stigne još 500.000 doza kineske Sinofarm vakcine. Najavio je i da će stići još 88 hiljada Fajzer vakcina, kao i vakcine Astra Zeneke.

Kineske vakcine će na aerodromu Nikola Tesla u sredu uveče dočekati premijerka Ana Brnabić i kineska ambasadorka Čen Bo.

Kako je najavljeno iz kabineta predsednka Srbije, Aleksandar Vučić će u četvtrak na graničnom prelazu Tabanovce, uručiti kontingent vakcina makedonskom premijeru Zoranu Zaevu. U saopštenju iz kabineta predsednika ne navodi se koje vakcine će dati Severnoj Makedoniji, niti koju količinu. Sredinom januara, makedonski premijer je najavio da će njegova zemlja od Srbije, po nabavnoj ceni, dobiti 8.000 doza Fajzerovih vakcina.

Premijerka Ana Brnabić je, nakon razgovora sa češkim premijerom Andrejom Babišem koji je u poseti Srbiji, rekla da je "uspehu Srbije doprinela masovna vakcinacija", prenosi Fonet.

Ona je ocenila da su sve vakcine koje se koriste u Srbiji "podjednako efikasne i bezbedne". Najavila je i da se pregovara o još jednoj vakcini - Sputnjik Lajt.

Češki premijer je kazao da je u Beograd došao kako bi saznao iskustva o borbi sa pandemijom i "dobio više informacija o vakcinama koje nisu odobrene u EU", budući da je Češka preko EU kupila samo 1,7 miliona vakcina, a da joj Moderna isporučuje samo polovinu od dogovorenih 8,4 miliona vakcina.

Milion zainteresovanih za vakcinaciju

Oko milion građana Srbije iskazalo je interesovanje za vakcinu protiv Kovida 19, a do sada je dato 575 hiljada doza, izjavio je direktor vladine Kancelarije za IT i elektronsku upravu Mihajlo Jovanović.

On je za RTS kazao da iza masovne vakcinacije i revakcinacije stoji "kompleksna logistika" jer se daju tri različite vakcine, koje se čuvaju i daju na različite načine, prenosi Fonet.

Sugerisao je građanima da je najbolje da dođu u terminu koji je naveden u pozivu upućenom elektronskom poštom ili SMS porukom jer "svako veliko pomeranje termina predstavlja problem".

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek kazao je za u Institut Torlak za "dva, tri meseca može da počne punjenje i pakovanje ruske vakcine Spuntnjik V".

On je za TV Prva objasnio da bi to bila prva faza u proizvodnji ruske vakcine, koju bi Torlak mogao samostalno da pravi krajem godine i da je to "realna" mogućnost.

U Beograd u četvrtak stiže delegacija iz Rusije sa kojom će se razgovarati o mogućnosti proizvodnje vakcina na Torlaku.

Lekari apeluju na oprez

U Srbiji je, u proseku, na dnevnom nivou na koronavirus pozitivna petina testiranih, pa lekari upozoravaju da se moraju poštovati mere.

Komandant u kovid bolnici VMC Karaburma Ivo Udovičić kazao je broj obolelih pokazuje da je epidemija daleko od kraja, i da je zabrinjavajuće što su bolnice i dalje pune.

On je za RTS rekao da ima pacijenata koji su došli s Kopaonika i da se nisu dovoljno čuvali.

"Nemojte da vam trenutak ili par sati nekog zadovoljstva zagorčaju ceo život", upozorio je Udovičić.


XS
SM
MD
LG