Linkovi

Preminuo Đorđe Balašević


ARHIVA - Đorđe Balašević (Foto: Fonet)
ARHIVA - Đorđe Balašević (Foto: Fonet)

Legendarni kantautor Đorđe Balašević preminuo je tokom lečenja od kovida 19 na Kliničkom centru Vojvodina, javio je RTS.

Nakon lečenja kod kuće, stanje mu se pre nekoliko dana pogoršalo, pa je primljen na Infektivnu kliniku, gde je dalje lečen od upale pluća izazvane Kovidom 19.

Lekari su preuzeli sve neophodne mere lečenja, ali do poboljšanja nije došlo. Danas popodne mu je stanje dodatno pogoršano usled više hroničnih zdravstvenih problema, preneo je FoNet.

Mediji prenose da se u Balaševićevom rodnom gradu Novom Sadu, u kom je i proveo čitav život, ispred njegove kuće u Ulici Jovana Cvijića okupljaju građani, pale sveće i polažu cveće.

Đorđe Balašević rođen je 11. maja 1953. godine u Novom Sadu. Bio je član grupa Žetva i Rani mraz, a 1982. je započeo solo karijeru.

Objavio je ukupno 12 albuma, a glumio je u nekoliko televizijskih serija, za koje je pisao i muziku.

Dobio je veliki broj priznanja tokom karijere, među kojima su Nagrada punoletstva, Oktobarska nagrada Novog Sada, Estradna nagrada Jugoslavije, podseća RTS.

Iza sebe je ostavio suprugu Oliveru, ćerke Jovanu i Jelenu i sina Aleksu.

Poruke saučešća

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić uputio je danas telegram saučešća porodici Đorđa Balaševića.

"Đorđe Balašević bio je umetnik koji je umeo da oslušne sve nas, a mi smo ga pratili, pevajući njegove pesme koje su ostale odane traganju za mogućnostima da naš jezik progovori na nov, suptilniji i izrazitiji način. Ostaće upamćen i kao izvrstan i provokativan pesnik, ikona Novog Sada i ljubav Beograda. Izvođač, pesnik i mudri mislilac, čije smo pesme pevali prateći ga dušom i srcem. Srpska kulturna scena je izgubila još jednu mudru i samosvesnu glavu iz generacije pedesetih i šezdesetih, koji su je održavali na evropskom i svetskom nivou, istovremeno svesnih na kojem jeziku pevaju i kojem jeziku služe", navodi se u telegramu saučešća.

Poznati glumac Rade Šerbedžija rekao je da "postoje neke smrti koje su apsurdne i nemoguće i ne možeš se pomiriti sa njima. Osećam se isto kao kada je Arsen (Dedić) umro", rekao je za portal Nova.rs

"Bio je velik, veličanstven pesnik. Božanstven pesnik, koji nije samo pevao svoje pesme, nego je i pisao poeziju i knjige. Bio je mudrac. I uz sve to bio je veliki čovek. Hrabar kada je trebalo biti hrabar. Rekao je NE ratu. Rekao je NE nasilju, i ovome treba odati svako priznanje i čast", kazao je Šerbedžija.

Kantautor Momčilo Bajagić Bajaga izjavio da mu je mnogo teško zbog smrti Đorđa Balaševića i da je Kovid 19 izuzetno nepredvidiva i opaka bolest koja ne bira.

"Đole je bio jedan od simbola jugoslovenske pop scene i njegove pesme su bile prepoznatljive od Vardara pa do Triglava. Mnogo mi je teško i nikako ne mogu da 'obradim' informaciju da Đoleta više nema. Bio je veliki pesnik i nema sumnje da je njegov odlazak veliki udarac za našu kulturu“, rekao je Bajagić, prenosi RTS.

Pevač Zdravko Čolić takođe se oprostio od Balaševića:

"Za tako velikog čoveka i umetnika mislite da vas nikada neće napustiti. Otišao je veliki pesnik i moj veliki prijatelj i zato će svima nama ostati ogromna praznina. Ovo je bolan udarac. Nenadoknadiv gubitak za kulturni i javni život čitavog regiona, kao i svih poštovalaca njegove muzike u svetu. Otišao je jedan od najboljih", rekao je Čolić za Novosti.

Bosanskohercegovački pevač Dino Merlin oprostio se od Balaševića snimkom objavljenim na društvenim mrežama na kom peva jednu njegovu pesmu:

Slovenački pevač Zoran Predin oprostio se kratkom porukom na svom profilu:

Vest o smrti Đorđa Balaševića preneo je i Vašington post, preuzimajući tekst agencije Asošijeted pres.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG