Linkovi

Skoro sedam hiljada novozaraženih u Srbiji, na snazi nove mere


Testiranje u Institutu "Batut"

U Srbiji je u utorak registrovan do sada najveći broj novozaraženih koronavirusom prema zvaničnim podacima: 6.842 na 21.476 testiranih uzoraka.

Umrlo je još 37 osoba, ukupno od početka pandemije 1.274.

Na bolničkom lečenju 6.478 osoba, a broj pacijenata na respiratoru je 225.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je da je zaraženo 1.949 zdravstvenih radnika u Srbiji, a da je 64 hospitalizovano, i apelovao na građane da "prekinu kontakte, jer je to jedini način da pomognu i sebi i lekarima".

Lončar je kazao da je u Beogradu otvorena još jedna kovid bolnica na Klinici za rekonstruktivnu i plastičnu hirurgiju u Zvečanskoj.

Restrikcije u narednih 10 dana

Zbog loše epidemiološke situacije u utorak na snagu stupaju strože mere za suzbijanje koronavirusa koje će trajati do 3. decembra.

Kafići, restorani, tržni centri, kladionice će raditi do 18 sati, propisano je obavezno nošenje maske u zatvorenom prostoru, zabranjena su sva okupljanja sa više od pet ljudi na otvorenom i zatvorenom.

Najavljene su i strože kontrole nošenja maske u gradskom prevozu, kao i povećanje broja vozila u Beogradu u popodnevnom špicu kako bi se prevoz rasteretio.

Škole za sada ostaju otvorene.

Epidemiolog i član Kriznog štaba Srđa Janković ocenio je da se epidemija rasplamsava, a ne jenjava, i da je potrebno deset dana da bi se osetili efekti novih mera.

On je za RTS rekao da se još neće preći na onlajn nastavu, osim tamo gde se već prelazi, a to su odeljenja u kojima ima zaraženih đaka.

"Predlagali smo da viši razredi osnovnih škola, srednje škole i fakulteti pređu na nastavu na daljinu, osim nižih razreda, ali procenjeno je da nije neophodno ali je opcija ostavljena za kasnije", kazao je Janković.

Član Kriznog štaba je dodao da postoji predlog da školski raspust počne 21. decembra i da traje do kraja praznika, ali da će se o tome tek razgovarati.

Ugostitelji "na aparatima"

Potpredsednik udruženja ugostitelja i vlasnik restorana Srđan Stojanović kazao je da je ugostiteljima neophodna pomoć države kako bi opstali, prenosi Fonet.

"Ovo skraćenje radnog vremena utiče na nas, ali mi smo već neko vreme na aparatima. U praksi nam dva-tri sata ne menja ništa", rekao je on za Novu S i upozorio da će svoje radnike moći da plaća još mesec dana.

Stojanović kaže da Srbija može da prepiše rešenja iz regiona i predlaže smanjenje PDV-a, ukidanje kirija i administrativnih taksi, odlaganje plaćanja obaveza.

XS
SM
MD
LG