Linkovi

Epidemiolozi: U Srbiji sledi povećanje broja zaraženih, moguće zatvaranje škola


Arhiva - Medicinski radnik pored obolelog od koronavirusa, u Kliničkom centru Vojvodine, 2. aprila 2020 (Foto: Rojters, Feđa Grulović)
Arhiva - Medicinski radnik pored obolelog od koronavirusa, u Kliničkom centru Vojvodine, 2. aprila 2020 (Foto: Rojters, Feđa Grulović)

Epidemiolozi, članovi državnog Kriznog štaba upozoravaju da je Srbija na pragu trećeg talasa epidemije koronavirusa i da bi broj novozaraženih drastično mogao da poraste u naredne dve nedelje. Upozorenje upućuje i udruženje lekara "Ujedinjeni protiv kovida" i poziva građane na striktno poštovanje mera.

U poslednja 24 sata, do ponedeljka u 15 sati, u Srbiji je potvrđeno 67 novih slučajeva koronavirusa od testiranih 5.263 ljudi, dok su dve osobe preminule, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

Na bolničkom lečenju trenutno je 326 ljudi, a 20 pacijenata je na respiratoru. Od početka epidemije registrovana su 34.854 slučaja korona virusa, preminulo je 765 obolelih, a testirano je 1.199.799 osoba.

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je u ponedeljak da je glavni grad prošle nedelje ušao u treće povećanje ili početak trećeg talasa epidemije koronavirusa i da se u naredne dve nedelje može očekivati porast broja obolelih.

"Srbija je sada u istoj situaciji kao sredinom juna", nastavio je Kon, kada se doživelo da nikakvih preporuka nema i kada je vladalo ubeđenje da epidemije više nema.

"Sada govorimo o tome, obaveza je nošenja maski u zatvorenom prostoru, održavanje distance i higijena ruku. Neobično je da preporuka da se maske nose na otvorenom prostoru uopšte nije došla do javnosti", konstatovao je Kon za televiziju Pink, prenosi FoNet.

"Imaćemo možda danas i smanjenje broja obolelih jer je bio vikend i manje su se ljudi javljali", dodao je on.

"Mi, ako ne shvatimo da je ovo situacija kada vri u celoj Evropi, ulazimo u zimu kada dominiraju respiratorne bolesti, pa tako i Kovid, ako ne razumemo da su prepruke važne, onda smo u problemu", predočio je on.

"U naredne dve nedelje može se očekivati povećanje, pa i proširenje virusa, ne samo u Beogradu nego u celoj Srbiji. To nas očekuje u prirodnom toku, a od sprovođenja mera zavisi brzina tog toka", rekao je Kon.

U školama je uspostavljen sistem da se transmisija ne događa u školama, ali može da uđe u škole, rekao je Kon i zato se deca izdvajaju, ali postoji rizik oboljevanja predavača i nastavnika.

"U jednom trentuku će biti racionalnije, govorim o novembru, da se govori o privremenom prekidu rada škola, ali bitnije u ovom trentku su veliki kolektivi sa više hiljada zaposlenih", rekao je Kon.

Tiodorović: Za dve nedelje moguće i više od 500 zaraženih dnevno

Član Kriznog štaba, epidemiolog Branislav Tiodorović upozorio je da bi nepoštovanje zaštitnih mera moglo da dovede do toga da se za dve nedelje beleži više od 500 zaraženih dnevno, što bi značilo ukidanja nastave u školama i na fakultetima.

"Ako se ne budemo urazumili i poštovali protivepidemijske mere, za dve nedelje imaćemo više od 500 obolelih dnevno, a kad pređemo taj broj, moguće je da ćemo odlučiti da više ne bude nastave u školama i na fakultetima, već će nastava biti isključivo onlajn, od kuće", upozorio je Tiodorović u intervjuu za Kurir.

"Ova nedelja biće veliki test, kada ćemo se uveriti da li je i onaj deo naroda koji ne poštuje baš mnogo mere shvatio da je ozbiljno i da li svi naši apeli imaju nekog uspeha ili smo osuđeni na potpuni neuspeh", kaže Tiodorović.

Prijatno je, sa druge strane, iznenađen što se u Nišu prethodna dva-tri dana, kao i u nekim drugim gradovima, ugostitelji pridržavaju radnog vremena do 23 sata, i da je od suštinskog značaja da se tako radi i u Beogradu.

"Ukoliko u Beogradu ne bude shvaćeno koliko je situacija ozbiljna, kao i u Novom Pazaru, koji je ukinuo pa ponovo vratio vanrednu situaciju pod pritiskom s vrha, imaćemo najmanje 300-400 novih slučajeva dnevno vrlo brzo", naglasio je Tiodorović.

Ujedinjeni protiv Kovida pozvao građane na striktno poštovanje mera

Udruženje građana "Ujedinjeni protiv Kovida" ocenilo je da se epidemiološka situacija u zemlji iz dana u dan pogoršava, da sledi novi talas koji "ne mora da bude slabiji od prethodna dva" i pozvalo građane da se striktno pridržavaju mera za suzbijanje epidemije koronavirusa, upozoravajući da opasnost od Kovida 19 nije prošla.

Lekari okupljeni u ovo udruženje, koje je osnovano zbog neslaganja sa radom Kriznog štaba za suzbijanje epodemije, podsećaju da je u prvom naletu epidemije zdravstveni sistem sačuvan samo zahvaljujući nesebičnom radu zdravstvenih radnika i da se Srbija nalazila na samo korak od "italijanskog scnarija", odnosno prepunjavanja bolnica kada u njima više ne bi bilo mesta a sve pacijente.

"Epidemija ovih razmera dodatno ugrožava i inače ograničene mogućnosti našeg zdravstvenog sistema. Otvoreno vam kažemo, isključivo zahvaljujući nesebičnom angažovanju hrabrosti i požrtvovanju zdravstvenih radnika uspeli smo dva puta da sačuvamo naš zdravstveni system od raspada uprkos svemu što se dešavalo", kaže se u saopštenju.

Saopštavaju da zdravstvenim radnicima "nisu potrebni aplauzi, lažna zahvalnost, niti priznanja političara", već da im je potrebna pomoć građana tako što će poštovati mere pravilnog nošenja maski, čestog pranja ruku i držanja distance.

Oni su u saopštenju apelovali na gradjane da se "ne ugledaju na političare" koji ne poštuju mere i često podstiču modele ponašanja koji pogoduju širenju epidemije.

"Ujedinjeni protiv Kovida" je udruženje koje je nastalo iz istoimene Inicijative čiji su potpisnici više stotina lekara i medicinskih radnika.

XS
SM
MD
LG