Linkovi

Više od polovine novozaraženih u Beogradu, radno vreme kafića do 23h


U Beogradu su otvoreni kafići i restorani, a građani selektivno nose zaštitne maske
U Beogradu su otvoreni kafići i restorani, a građani selektivno nose zaštitne maske

U protekla 24 sata u Srbiji je registrovan 121 novi slučaj zaraze koronavirusom, rečeno je na konferenciji za novinare Kriznog štaba. Preminula je još jedna osoba, pa je broj smrtnih slučajeva narastao na 758.

Od ukupnog broja novozaraženih, 66 ih je iz Beograda, rekla je epidemiološkinja Darija Kisić Tepavčević. Po broju obolelih slede Kragujevac, Niš, Novi Sad.

U ukupnoj strukturi zaraženih pet odsto je putovalo u inostranstvo, a u više od polovine slučajeva je reč o Crnoj Gori, rekla je članica Kriznog štaba.

U školama je do sada registrovano 80 đaka pozitivnih na koronavirus - 52 u osnovnim i 28 u srednjim školama i svi su imali blaže ili nikakve simptome, rekla je Kisić Tepavčević.

Ona je istakla da se poslednjih dana beleži porast broja obolelih i da je to “trend u zimskom periodu jer je period respiratornih infekcija” i apelovala na građane da poštuju sve mere, pre svega da nose maske.

Koje su mere na snazi?

Nošenje maske je obavezno u javnom prevozu, zatvorenom prostoru i na otvorenom gde nije moguće održati fizičku distancu.

Zabranjena su okupljanja u zatvorenom sa više od 30 ljudi, osim u ustanovama kulture gde je dozvoljeno do 500 ljudi uz poštovanje mera.

Krizni štab je danas doneo novu meru da će radno vreme svih ugostiteljskih, trgovinskih i zanatskih objekata od četvrtka biti do 23 sata. Iz toga su izuzete benzinske pumpe i apoteke.

Takođe je odlučeno da se zbog aktivnosti virusa sportske manifestacije održavaju bez publike.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić rekao je da je neophodno da se posveti pažnja javnom prevozu i ugostiteljskim objekima koji su najveći izvori zaraze.

Vesić je naveo da je sprovedeno 125 kontrola u gradskom prevozu i da napisano ukupno 15 prijava. Kazao je da je sprovedena kontrola 5649 objekata i da je podneto 105 prekršajnih prijava, ali nije znao detalje o tome šta se sa tim prijavama dalje dešavalo.

Institiraćemo da se u zatvorenom pristormima nose maske. Ulazimo u period kada bašte neće raditi, počinju slave”, istakao je Vesić i apelovao na građane da se pridržavaju mera, da “ne idu na žurke” jer će se tako izbeći teže mere nego što sada postoje.

Zamenik gradonačelnika Beograda je najavio da će biti napravljena Viber grupa u kojoj će građani moći da prijavljuju ugostitleljske objekte koji ne poštuju radno vreme i mere.

XS
SM
MD
LG