Linkovi

U Srbiji ponovo više od stotinu zaraženih, epidemiolozi zabrinuti zbog žurki


Nošenje maski na otvorenom obavezno je samo tamo gde nije moguće održati distancu
Nošenje maski na otvorenom obavezno je samo tamo gde nije moguće održati distancu

U Srbiji je u protekla 24 sata registrovano još 102 slučaja zaraze koronavirusom, a jedna osoba je preminula. Od početka epidemije, prema zvaničnim podacima, umrle su 763 osobe.

Broj hospitalizovanih porastao je na 315, a na respiratorima je 20 pacijenata.

Treći talas koronavirusa je u toku, što potvrđuje povećanje broja obolelih, ocenio je epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović i istakao da ga "zabrinjavaju žurke po splavovima i kafićima".

"Treba pojačati pažnju, pritisak prema građanima u smislu boljeg obaveštavanja, a onda primeniti i mere koje su predviđene zakonom. Ovde moramo biti svesni, treći talas je u toku. Ne da ga očekujemo, nego je on već krenuo", rekao je Tiodorović za RTS.

Proteklih dana registruje se više od stotinu obolelih na dnevnom nivou, a raste i broj hospitalizovanih.

"Mi smo mislili da pre svega utiču studenti, dakle početak godine, srednjoškolci takođe, a moram reći da i veliki kolektivi kao na primer "Jura" već počinju da pokazuju karakteristike ponovnog pojavljivanja bolesti...Mislim da svi moramo da uradimo više na tome da se u velikim kolektivima ne širi infekcija", rekao je član Kriznog štaba.

U Srbiji je obavezno nošenje maske u zatvorenom prostoru i na otvorenom gde se ne može održati distanca, okupljanja u zatvorenom ograničena su na 30 ljudi osim u ustanovama kulture, građani koji dolaze iz inostranstva su pod pojačanim nadzorom, a radno vreme ugostiteljskih objekata je nedavno skraćeno do 23h.

Prema podacima Kriznog štaba, najveći broj zaraženih je u Beogradu. Tiodorović priznaje da u pojedinim gradovima postoje problemi u kontrolisanju poštovanja mera i ponašanju određenih grupa ljudi.

"Po informacijama koje dobijamo, ima se utisak da se u najvećim gradovima, pre svega u Beogradu, taj problem veoma prisutan. Pre svega, ponašanje jednog dela stanovništva i kontrola sprovođenja mera. Evo, u Nišu, može se reći da ove dve večeri da nikoga skoro kasno uveče nije bilo u kafićima, čak i na keju gde su mladi išli, možda zbog toga što je hladnije".

Rekao je da ga posebno zabrinjavaju žurke na splavovima i u kafićima.

"Gde dolaze pevačice i pevači, verujem da je njima potrebno da se promovišu, vide, čuju, a sve se to može organizovati u ustanovama kulture uz poštovanje mera, i onda na tim žurkama dolazi do većeg zaražavanja mladih. Ovih nekoliko dana, dominira struktura od 20 do 40 godina, to govori dovoljno o kome se radi".

Na pitanje kako kontrolisati privatne proslave, Tiodorović je rekao da se one moraju odvijati, ali da se moraju primenjivati mere i da to važi i za slave.

"U kontroli objekata u Beogradu 22 prekršaja"

U Beogradu je tokom vikenda kontolirsan rad 139 ugostiteljskih i 24 trgovinska objekta i u 22 su ustanovljeni prekršaji, rekao je gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić.

Radojičić je za TV Prva napomenuo da je sanitarna inspekcija zabranila rad u tri objekta.

On je podsetio da je suština u poštovanju mera, posebno nošenju maske, držanju distance, a sa hladnim vremenom i provetravanje prostorija postaje sve važnije.

XS
SM
MD
LG