Linkovi

Još 107 zaraženih u Srbiji, Kon tvrdi da podaci o umrlima nisu zataškavani


Laboratorija "Vatreno oko"

Prema zvaničnim podacima, u Srbiji je u protekla 24 sata registrovano još 107 zaraženih koronavirusom. Preminule su dve osobe, pa je ukupan broj umrlih narastao na 753, objavljeno je na sajtu covid19.rs

Već nekoliko dana se u Srbiji vodi polemika o tačnosti zvanično prikazanog broja umrlih, koju je pokrenula izjava člana Kriznog štaba Predraga Kona da je u periodu od marta do juna bilo tri puta više umrlih.

Nakon toga, predsednik Srbije je najavio kompletnu reviziju podataka o preminulima od kovida 19.

Epidemiolog Predrag Kon je, međutim, u subotu izjavio da nije bilo zataškavanja podataka i rekao da polemiku o tačnosti broja umrlih vidi kao "politizovanje".

"Moja detaljnija objašnjenja stvaraju samo konfuziju. Ali je rezultat toga vrlo pozitivan, a to je da će biti rezivije", rekao je Kon za TV Prva.

On rekao da je Krizni štab dobijao "relevantne informacije" od Instituta "Batut" i da je svakodnevno saopštavao te podatke na konferencijama za novinare.

U periodu od marta do juna je u Beogradu, kaže, Gradskom zavodu za javno zdravlje bilo prijavljeno 118 umrlih i da je bilo "više potvrda o smrti na kojima je pisalo kovid 19, nego što je bilo prijavljeno".

Kon je ipak istakao da je reč o proceni jer se ne može sa sigurnošću znati da li je neko umro od kovida bez "temeljne revizije". Za najavljenu reviziju kaže da će je sprovoditi institucije koje za to imaju metodologiju - instituti i Medicinski fakultet.

"Vi bez obukcije poptuni sigurni uzrok smrti ne možete znati, a ne rade se obdukcije", kazao je Kon.

XS
SM
MD
LG