Linkovi

Novozaraženih 59, Kon poziva da se maske nose i na otvorenom


Arhiva - Testiranje građana na Institutu Torlak
Arhiva - Testiranje građana na Institutu Torlak

U protekla 24 sata, do nedelje u 15 sati, u Srbiji je od posledica koronavirusa preminula jedna osoba, a od 2.667 testova bilo je 59 pozitivnih, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

Na bolničkom lečenju trenutno su 284 pacijenta, a na respratoru 21.

Od početka epidemije zaražena je 33.901 osoba, a preminula su 754 pacijenta, uz stopu smrtnosti od 2,23 odsto. Ukupno je testirano 1.154.457 osoba.

Kon: Novi udar u novembru

Situacija u Srbiji je za sada mirna, ali sve može da se promeni nagore u roku od dve nedelje, izjavio je epidemiolog i član Kriznog štaba, Predrag Kon najavljujući da se novi udar epidemije u Srbiji očekuje u novembru, za šta se u zemlji sada vrše pripreme.

On je za TV Pink rekao da je u ovom trenutku potrebno kontrolisati poštovanje svih propisa, najavljujući mogućnost da neke preporuke ubuće budu proglašene za obavezne mere.

S tim u vezi, podsetio je na preporuku da se maske ne nose samo u zatvorenom prostoru, već i na otvoreno, ocenivši da se ta preporuka zaboravlja.

"Preporuka može da pređe nekad i u meru, neka se niko ne iznenadi ako tako bude, ako sve ode u pogrešnu stranu", upozorio je.

Opasnost predstavlja i sezona proslava.

I imunolog Srđa Janković izjavio je danas da je aktuelna epidemiološka situacija u Srbiji relativno povoljna, ali i da postoji potencijal da se ona pogorša.

Upitan za eventualno uvođenje novih mera u slučaju rasta broja novoinficiranih, Janković je za TV Pink kazao da se za sada ne očekuju "tako drastične" mere poput onih sa početka epidemije ali da je moguća doslednija kontrola poštovanja mera koje su već na snazi, poput nošenja maske u javnom prevozu.

Predsednik Skupštine Beograda Nikola Nikodijević najavio je da će od ponedeljka početi pojačana kontrola nošenja zaštitnih maski u vozilima javnog gradskog prevoza.

XS
SM
MD
LG