Linkovi

Tepavčević: Virus kao šumski požar


Arhiva - Zamenica direktora instituta Batut Darija Kisić-Tepavčević, Foto: video grab

Epidemiološkinja Darija Kisić Tepvčević izjavila je u subotu da građane ne treba da teši to što je u Srbiji bolja situaciija nego u regionu, jer se svakog dana povećava broj slučajeva i dodala da je dobro što porast broja pozitivnih ne povećava i broj smeštenih u bolnice, kao ni onih na respiratorima.

Ona je za TV Prva podsetila da idemo ka hladnijem vremenu i da se može očekivati porast broja slučajeva, prenosi B92.

"Nije ni u sve zemlje u isto vreme ušao virus, tako se i sad razlikuje. Mi koliko god više da znamo, još uvek ne znamo o imunitetu nakon preležane bolesti, kao ni o kolektivnom imunutitetu.Izbegavamo i da pričamo o kolektivnom imunitetu dok ne stigne vakcina", rekla je.

"Videli smo da čim mu se dozvoli, virus se širi kao požar u šumi, to je karakteristika ovog virusa", dodaje ona naglašavajući da disciplinom može da se spreči to širenje.

Pdosetila je na primer Kine, mnogoljudne nacije, koja je, kako je rekla, disciplinom pokazala da može da se suzbije virus.

"Mnoge zemlje su uvele meru nošenja maski na otvorenom, ali to treba prilagoditi, zavisi da li ste negde sa svojom porodicom u prirodi ili na nekoj prometnoj ulici sa mnogo ljudi", rekla je Kisić Tepavčević.

Ona je, kada je reč o jučerašnjem danu, navela da je većina obolelih od 20 do 40 godina. Mera zatvaranja lokala nije popularna, ali moramo da budemo strpljivi:

"Oni koji su putovali poštovali su mere i preporuke, jer oni u strukturi obolelih čine 5 odsto", dodala je doktorka.

"Nošenje maski i distanca jesu dovoljne mere, ali onda kada ih se svi pridržavaju. Sve druge, kao što je skraćenje rada nekih objekata, su samo one koje podržavaju osnovne mere“, objasnila je Kisić Tepvčević.

Ona je ocenila da je policijski čas, kada je bio uveden, imao smisla i sačuvao je mnoge živote, posebno starijih ljudi i apelovala na građane da poštuju mere jer, kako je rekla, ne smemo da dozvolimo da zdravstveni sistem bude iskorišćen u punom kapacitetu.

U Srbiji 168 novozaraženih

U protekla 24 sata, do subote u 15 sati, od posledica korona virusa u Srbiji je preminula jedna osoba, a od 4.796 testiranih građana prisustvo virusa je zabeleženo kod 168 osoba, objavljeno je danas na sajtu Covid-19.rs

Hospitalizovano je 305 osoba, a na raspiratoru su 22 pacijenta.

Ukupno su od početka epidemije u Srbiji preminule 762 osobe, a virus je potvrđen kod 34.685 obolelih. Testirano je 1.191.630‬ ljudi, a stopa smrtnosti iznosi 2,20 odsto.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG