Linkovi

Značajan porast broja obolelih od Kovida 19 na Srednjem zapadu


Desetine država sa područja Srednjeg zapada prijavile su veliki broj noobolelih od Kovida 19. (Reuters/Shannon Stapleton)
Desetine država sa područja Srednjeg zapada prijavile su veliki broj noobolelih od Kovida 19. (Reuters/Shannon Stapleton)

Na američkom Srednjem zapadu prijavljen je najveći dnevni broj slučajeva novoobolelih od kada je počela pandemija koronavirusa. To je, kako javlja agencija Rojters, izazvalo poteškoće u tamošnjem bolničkom sistemu.

Dvanaest država sa tog područja prijavile su rekordnih 16.807 novih slučajeva - što je porast sedmodnevnog proseka obolelih za 40 odsto u odnosu na period pre mesec dana.

U tome prednjače države gornjeg Srednjeg zapada, u kojima je trenutno najhladnije, ali je, takođe, veći broj slučajeva tokom oktobra zabeležen u Minesoti, Nebraski, Severnoj i Južnoj Dakoti, Viskonsinu i Ilinoju.

Takođe, u Ajovi, Južnoj Dakoti i Viskonsinu za dvadeset odsto povećan je broj pozitivnih nalaza testova za koronavirus.

Na Srednjem zapadu, četvrti dan zaredom, u porastu je i broj pacijenata na bolničkom lečenju od posledica Kovida 19. Trenutno ih je 8.000, dok na nacionalnom nivou taj broj iznosi skoro 34.000 pacijenata. Najznačajniji porast zabeležen je u Ajovi, Nebraski, Severnoj i Južnoj Dakoti i Viskonsinu.

U Viskonsinu, nadomak grada Milvokija, otvara se poljska bolnica – zbog trostrukog povećanja broja pacijenata kojima je potrebna hospitalizacija.

Većina država Srednjeg zapada nalazi se među 30 od 50 država u kojima je prijavljeno povećanje broja slučajeva. Prema podacima agencije Rojters – prosečan broj slučajeva novoobolelih na nacionalnom nivou povećan je na 47.000 u poređenju sa 35.000 koliko ih je bilo tokom septembra.

Broj preminulih se na nacionalnom nivou smanjuje - ali zdravstveni stručnjaci upozoravaju da je to indikator koji raste nekoliko nedelja nakon porasta broja novoobolelih.

Takav trend trenutno je zastupljen u Njujorku, gradu koji je tokom proleća pretrpeo ozbiljne posledice pandemije Kovida 19 u svetu.

U pokušaju da spreči drugi talas – u područjima Njujorka, u kojima postoje žarišta virusa zatvorene su kompanije i škola, uprkos protestima pojedinih zajednica.

XS
SM
MD
LG