Linkovi

Fridom haus: Demokratije ispaštaju zbog pandemije koronavirusa


ARHIVA - Policajac privodi demonstranta u Braziliji, 21. juna 2020. (Foto: AP)
ARHIVA - Policajac privodi demonstranta u Braziliji, 21. juna 2020. (Foto: AP)

Demokratije širom sveta muče se pod pritiskom pandemije Kovida 19, zaključak je novog izveštaja nevladine organizacije Fridom haus, pod nazivom "Demokratija pod ključem" (Democracy Under Lockdown).

U izveštaju se navodi da je "pandemija koronavirusa produbila krizu demokratije širom sveta, pružila vladama opravdanje da prekinu izborne procese, utišaju kritičare i medije, i podrila odgovornost neohodnu da se zaštite ljudska prava i javno zdravlje”.

Moguća svetla tačka, navodi se u izveštaju, jeste “istrajnost javnih protesta, u bilo kojem režimu".

Predsednik Fridom hausa Majkl J. Abramovic rekao je da “vlade u svim delovima sveta zloupotrebljavaju svoju moć u ime javnog zdravlja, koristeći priliku da podriju demokratiju i ljudska prava”.

Izveštaj sadrži deo o predsedničkim izborima u SAD, u kojem se primećuje da su mnogi stručnjaci izrazili zabrinutost o tome da li su izborni zvaničnici širom zemlje potpuno pripremljeni za izbore, uzimajući u obzir povećanje broja onih koji glasaju poštom i kontroverze u vezi sa promenama izbornih pravila u poslednji čas.

Izveštaj je objavljen pre nego što su predsednik Donald Tramp i prva dama Melanija Tramp bili testirani pozitivni na koronavirus.

Izveštaj identifikuje četiri problema koja su izbila u prvi plan kao pretnja demokratijama tokom pandemije: transparentnost vlada i informacija o koronavirusu; korupcija, manjak zaštite za ranjive grupe stanovništva i vladina zloupotreba moći.

Zloupotrebe su se takođe prenel na izbore, jer u najmanje devet zemalja, vlsti su odložile nacionalne izbore ili prekinule izborni proces.

“Erozija političkih prava i građanskih sloboda počela je mnogo pre pandemije”, izjavila je Ejmi Slipovic, istraživački menadžer u Fridom hausu, koja je koautorka izveštaja.

“Međutim, ljudi u svim regionima sveta su očigledno posvećeni tome da povrate svoje slobode", zaključila je Slipovic.

XS
SM
MD
LG