Linkovi

U Srbiji beba preminula od koronavirusa, još 2.604 slučaja zaraze


Priprema bolničkog kreveta za obolelog od koronavirusa u bolnici Dragiša Mišović
Priprema bolničkog kreveta za obolelog od koronavirusa u bolnici Dragiša Mišović

U Srbiji je od koronavirusa preminula beba stara devet dana rođena u Kragujevcu, saopšteno je iz Dečje klinike u Tiršovoj, prenosi RTS. Beba je rođena sa koronavirusom i bila je smeštena u kragujevačkom kliničkom centru zbog simptoma infekcije, a tokom dana je zbog pogoršanog stanja prebačena u Beograd, gde je i preminula.

Prema poslednjem zvaničkom preseku podataka, u od Kovida 19 je umrlo još 35 osoba. Registrovana su još 2.604 novozaražena na 12.482 testirana uzorka. U bolnici je 6.701 pacijent, a na respiratorima 217.

U ponedeljak je počela redovna nastava za sve učenike. Odlukom Kriznog štaba, u školske klupe vraćeni su učenici viših razreda osnovnih i srednjih škola, dok su đaci nižih razreda sve vreme nastavu pohađali normalno.

Epidemiolozi ocenjuju da situacija više nije vanredna, ali jeste nepovoljna, pa restrikcije ostaju da važe za ugostiteljske objekte u zatvorenom koji mogu da rade samo dostavu. Ostali objekti i delatnosti u Srbiji rade, uz posebne uslove. Premijerka Ana Brnabić je rekla da će nova sednica Kriznog štaba "verovatno biti održana u sredu", prenosi Fonet.

Imunolog i član Kriznog štaba Srđa Janković izjavio je za RTS da je primetan porast broja dece u bolnicama i da to zabrinjava.

Janković je objasnio da je veći broj dece zaražen zbog toga što virus mutira i zato što "virus nađe put do onih koji ne mogu da se izbore što je više zaraženih".

Imunolog je rekao da brazilski soj još nije otkriven u Srbiji, ali i pozvao na oprez i poštovanje ličnih mera zaštite.

Kluge: SZO radi na odobrenju ruske i kineske vakcine u Evropi

Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar sastao se u Beogradu sa direktorom Svetske zdravstvene organizacije za Evropu Hansom Klugeom i poručio da se Srbija obavezala da će sve svoje resurse u imunizaciji staviti na raspolaganje Svetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO) i pomoći da se imunizacija izvrši u celoj Evropi, i dodao da će Sinofarm i Sputnjik V biti uskoro registrovane.

On je nakon sastanka sa direktorom SZO za Evropu Hansom Klugeom u Palati Srbija rekao da kada su u pitanju te dve vakcine "nema razloga da se gleda na politiku", prenosi Fonet.

Kluge je pohvalio napore Srbije u borbi protiv Kovida i čestitao Srbiji na tome što je vakcine doživela kao "proizvod koji spasava živote, a ne kao geopolitičko pitanje". Zahvalio je Lončaru što je Srbija donirala vakcine zemljama u regionu.

Rekao je da SZO sa kineskim i ruskim vlastima "intenzivno radi na odobrenju na evropskom nivou" Sinofarm i Sputnjik V vakcina i naveo da se ostvaruje vrlo brzi napredak po tom pitanju.

Stižu nove količine vakcina

U Srbiji je, prema dostupnim podacima sa sajta vakcinacija.gov.rs do nedelje dato 3.069.859 doza vakcina protiv koronavirusa.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić objavio je da je zaključno sa 18. aprilom u Beogradu vakcinisano 554.857 punoletnih građana, što je oko 39,4 odsto, a da je 386.505 osoba, odnosno 27,5 odsto revakcinisano, prenosi Fonet.

Premijerka Ana Brnabić je najavila da će tokom dana u Srbiju stići još 211.170 doza Fajzerove vakcine, a danas ili sutra 130.000 doza ruske Sputnjik V vakcine.

Predsednik Aleksandar Vučić je ranije rekao da se očekuje još pola miliona vakcina iz Kine.

Otvorena Grčka za srpske državljane

Granica sa Grčkom za državljane Srbije zvanično je otvorena u ponedeljak ujutru, prenosi RTS.

Do kraja maja može da se uđe samo preko graničnog prelaza iz pravca Bugarske i za ulazak je neophodna potvrda o vakcinaciji ili negativan PCR test ne stariji od 72 sata.

Svaki putnik mora da popuni i formular o lokaciji i smeštaju 24 sata pre putovanja. Državljani Srbije neće moći da se kreću po Grčkoj, već će biti obavezni da idu samo u mesto gde su rezervisali smeštaj.

XS
SM
MD
LG