Linkovi

Kovid u Srbiji: Situacija se sporo poboljšava, od sutra rade škole


Medicinska radnica - volonterka usmerava ljude koji treba da prime drugu dozu vakcine protiv Kovida 19 proizvođača Fajzer-BioNTek, u Hali 3 Beogradskoj sajma, u Beogradu, 13. aprila 2021. (Foto: Rojters, Marko Đurica)
Medicinska radnica - volonterka usmerava ljude koji treba da prime drugu dozu vakcine protiv Kovida 19 proizvođača Fajzer-BioNTek, u Hali 3 Beogradskoj sajma, u Beogradu, 13. aprila 2021. (Foto: Rojters, Marko Đurica)

U Srbiji je u protekla 24 sata, do nedelje u 15 sati, od posledica koronavirusa umrlo 37 osoba, a registrovano je 2.069 novih slučajeva infekcije od 10.262 testirane osobe, objavljeno je na sajtu covid-19.rs. Stručnjaci upozoravaju da se situacija sporo popravlja, da ima i dece u teškom stanju, ali od ponedeljka škole ponovo otvaraju svoja vrata i za starije učenike.

Na bolničkom lečenju su 6.879 pacijenata, od kojih 218 na respiratoru. Od početka epidemije od korona virusa su obolele 662.368 osoba, a umrlo je 5.991. Ukupno je urađeno 3.683.511 testova, a procenat smrtnosti je 0,90 odsto.

Najveći broj novozaraženih danas je u Beogradu gde je registrovano još 575 novih slučajeva virusa, a sledi Novi Sad sa 103 nova slučaja infekcije korona virusom.

Sledi Kragujevac sa 61 slučajem, potom Šabac sa 56, Valjevo sa 45, Subotica 43, koliko je novoinficiranih i u Čačku. U Kraljevu je 39 novoobolelih, u Novom Pazaru 33, Smederevu 32, u Kruševcu 29, Leskovcu 27, Sremskoj Mitrovici 25, koliko i u Kikindi, prenose Novosti. U Srbiji je do sada dato ukupno 3.068.643 doza vakcina, a 1.238.871 građana primilo je i drugu dozu cepiva.

Tiodorović: Iz vanrednog u nepovoljno

Epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović izjavio je da se iz vanredne prešlo u nepovoljnu epidemijsku situaciju, ali da to ne važi za celu zemlju. Navodi da ima i dece koja su u ozbiljnom stanju.

Branislav Tiodorović je za RTS rekao da se situacija ne poboljšava dinamikom koju su očekivali.

"Iz vanredne smo prošle u nepovoljnu, koja je jedna nijansa. To ne važi za celu zemlju, kao u Novom Pazaru i oko Novog Pazara. Imamo značajno smanjenje pozitivnih dijagnostikovanja novih slučajeva. Može se reći da imamo malo smanjenje broja prvih pregleda i da postoji smanjenje broja primljenih u bolnice. Još imamo visok broj onih koji fatalno završe. Najvažnije je kontrolisati radno aktivno stanovništvo, a oni koji fatalno završe su stariji hronični bolesnici", navodi Tiodorović.

Ima, napominje, i dece koja su u ozbiljnoj situaciji.

"Podaci govore da su oni pod kontrolom, ali da su u teškoj situaciji. Ako se kaže da su neka deca u Kragujevcu, Nišu, Beogradu na respiratoru, onda to govori o njihovom stanju", napominje Tiodorović.

Deca, navodi, moraju da pođu u školu, to je stvarno preka potreba.

"Ona je došla i sa strane pedagoga, psihologa. Čak su i deca govorila jednim dobrim procentom da bi ipak više želela da uče u školi, a da onlajn bude zastupljen koliko mora. Oni će ići po sistemu koji smo primenjivali i koji će se nadalje primenjivati", kaže Tiodorović.

Najmlađi pacijent - beba stara 11 dana

U Kliničko-bolničkom centru "Dragiša Mišović" u Beogradu trenutno se, zbog virusa korona nalazi 11 dece, a najmlađi pacijent ima samo 11 dana, rekla je danas za TV Prva doktorka Zorica Živković, preneo je FoNet.

Živković je rekla da stanje najmlađeg pacijenta nije ugrožavajuće - "može se reći da je stabilno".

Klinička slika za poslednja dva meseca se značajno promenila u smeru opterećujućih stanja i težih formi kod adolescentne grupe. To su uglavnom bili od 12, 13 do 18 godina pacijenti sa značajnim promenama u smislu upale pluća, rekla je Živković.

Govoreći o bebama i mlađoj deci, Živković navodi da je njihovo iskustvo tokom rada za godinu dana da su sva deca bila stabilno i dobro. Ona je dodala da su deca imala simptome poput temperature, žutice, digestivne smetnje.

Naše iskustvo sa tim brojem novorođenčadi je bilo dobro, nisu se komplikovali ako je dete bilo zdravo na rođenju, pa se i ovo desilo, dobro je prošlo, rekla je Živković.

Vučić: Stiže još 130.000 vakcina

U Beograd će u ponedeljak stići još 130.000 doza ruske vakcine protiv koronavirusa Sputnjik V, objavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na svom instagram nalogu.

"Sutra stuže još 100.000 prve komponente ruske vakcine Sputnjik V i 30.000 druge komponente. Posle toga dolazi 211.000 doza Fajzer vakcina, a onda se očekuje i velika količina kineskih Sinofarm vakcina", rekao je Vučić.

On je najavio da se u narednih 15 dana spremamo za novi "veliki napad na koronavirus", dodavši da je plan da se vakciniše još pola miliona ljudi.

XS
SM
MD
LG