Linkovi

Vučić: Od juna u upotrebi ruske vakcine iz Torlaka


Bočica sa ruskom vakcinom Sputnjik V, ilustracija
Bočica sa ruskom vakcinom Sputnjik V, ilustracija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će između 5. i 10. juna iz Instituta Torlak izaći prve doze ruske vakcine Sputnjik V i dodao da veruje da će Srbija pre kraja godine samostalno proizvoditi vakcinu, javlja Fonet.

Videćemo da li ćemo do kraja godine proizvoditi Sinofarm ili Sputnjik, a nadam se da ćemo do marta proizvoditi obe, rekao je Vučić prilikom posete Torlaku i naveo da bi ukupna proizvodnja u početku bila 20 miliona, a kasnije i 30 miliona doza godišnje, kako bi se pokrile i potrebe regiona.

U Srbiji još 35 umrlih od Kovida 19

Prema zvaničnim podacima, u Srbiji je u protekla 24 sata registrovan još 2.971 novozaraženi na 14.565 testiranih uzoraka.

Umrlo je još 35 osoba.

Na bolničkom lečenju je 7.341 osoba, a na respiratorima 259 pacijenata.

Ukupno je od početka pandemije zvanično registrovano 654.870 zaraženih koronavirusom, a umrla je 5.881 osoba.


Ranije je najavljeno da bi Srbija od sredine godine mogla da počne da pakuje rusku vakcinu Sputnjik V, a do kraja godine i da je proizvodi.

Vučić je kazao da je dato tri miliona doza vakcine, odnosno da je 1,8 miliona ljudi dobilo prvu, a 1,2 miliona građana obe doze vakcine.

Na sajtu vakcinacija.gov.rs navodi se podatak od 14. aprila da je u Srbiji ukupno dato 3.000.680 doza vakcina, a kako je ranije objasnio direktor Kancelarije za e-upravu Mihailo Jovanović, u taj broj ulaze i strani državljani sa boravištem i bez boravišta u Srbiji.

Predsednik je najavio da će do kraja aprila stići još vakcina i precizirao da u ponedeljak stiže još 211 hiljada doza Fajzerovih vakcina, očekuje i dodatne doze ruske vakcine kao i pola miliona doza Sinofarm vakcine.

Ukupno je, prema ranijim izjavama predsednika, Srbija potpisala ugovore za nabavku 15 miliona vakcina.

Aleksandar Vučić je na Torlaku uručio i 20 hiljada doza vakcine Astra Zeneka za Republiku Srpsku, što je preuzeo predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik.

XS
SM
MD
LG