Linkovi

Korona u Srbiji: Manje novoobolelih, oprez neophodan; predložen dijalog sa antivakserima


Arhiva - Žena prima dozu vakcine protiv Kovida 19 kineskog proizvođača Sinofarm, u Beogradu, Srbija, 21. januara 2021. (Foto: Rojters, Marko Đurica)
Arhiva - Žena prima dozu vakcine protiv Kovida 19 kineskog proizvođača Sinofarm, u Beogradu, Srbija, 21. januara 2021. (Foto: Rojters, Marko Đurica)

U protekla 24 sata, do četvrtka u 15 sati, u Srbiji je od posledica koronavirusa preminulo 35 ljudi, do je od testiranih 14.544 uzoraka registrovano 2.719 novih slučajeva zaraze, objavljeno je na sajtu covid19.rs.

Kako se navodi, u bolnicama su 6.174 osobe, a na respiratorima je 219 ljudi. Ukupan broj smrtnih slučajeva je 6.130, a procenat smrtnosti je 0,91. Od početka epidemije registrovano je 673.520 slučajeva, a testirano je 3.741.146 uzoraka.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je ranije u četvrtak da opada broj obolelih, ali da treba biti oprezan i pridržavati se epidemioloških mera, navodeći da je zbog pada broja obolelih dat nalog za Selters i Nišku banju da se vrate u normalan režim rada.

"Bolnica Bežanijska kosa takođe neće do daljeg primati kovid pacijente, da pokušamo da je ispraznimo, da imamo preko reke jednu bolnicu za hitne slučajeve i za nekovid pacijente. Sledeće što mislimo je i Blok A Dragiše Mišovića ako uspemo da ne bude za ne kovid pacijente", rekao je Lončar za RTS, prenosi FoNet.

On je naveo da se situacija analizira iz sata u sat i da se gleda gde može da se pomogne i nekovid pacijentima, kojih ima dosta.

Prema njegovim rečima, da bi broj zaraženih koronavirusom nastavio da se smanjue potrebno je da se nastavi sa vakcinacijom i sa pridržavanjem mera.

"Srbija je već dala 3.129.491 dozu, njih preko 1.260.000 dobili su i drugu dozu. Od osam sati kreću vakcinacije, već od sedam su redovi za nezakazane. Svuda gde postoje uslovi će biti i 'Fajzer' i 'Sputnjik'. Gledamo da proširimo kapacitete i za vikend za neka područja, da osposobimo ta područja da mogu da daju tu vakcinu - bezbedno čuvanje i transport, da ispoštujemo sve mere", naveo je Lončar.

Govoreći o trudnicama navodi da je stav svetske struke da i trudnice i dojilje mogu da se vakcinišu.

"To je stav svetske struke jer je virus počeo da mutira. Procena je da taj mutirani soj može da utiče na potomstvo i decu i da je bezbednije da se trudnice vakcinišu. Samo slušamo stavove struke i tako ćemo nastaviti i dalje", rekao je Lončar.

Društveni dijalog sa protivnicima vakcinacije

Šef poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije Đorđe Milićević pitao je u četvrtak Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog da li postoji mogućnost da se organizuje društveni dijalog sa predstavnicima protivnika vakcinacije, odnosno "antivakserskog lobija" i sa svima koji ga podržavaju, "u cilju smanjenja njihovog delovanja i ugrožavanja zdravstvene bezbednosti naših građana, čime nastoje da umanje značaj imunizacije kao globalno utvrđenog načina borbe protiv opakih bolesti kakav je Kovid".

Milićević je za skupštinskom govornicom rekao da u “Srbiji postoji određena grupa takozvanih antivaksera koji ozbiljno ugrožavaju nacionalnu bezbednost, šire paniku i lažne vesti, organizuju masovna okupljanja na ulicama, a svakodnevno imamo bar nekoliko nelegalno organizovanih žurki u nekim ugostiteljskim objektima”.

On je ukazao na to da su u ovoj grupi ljudi koji su se vakcinisali “dok svojim licemernim stavovima i objavama ugrožavaju tuđe zdravlje i živote”.

Sindikat: Vakcinacija da bude obavezna

Zahtevamo od Vlade da posluša struku i da razgovara sa akademskom zajednicom iz oblasti infektologije, epidemiologije, virusologije i imunologije i da vidi li je potrebno da vakcina protiv Kovida 19 bude obavezna za zdravstvene radnike, izjavio je predsednik Novog sindikata zdravstva Srbije (NSZS) Živorad Mrkić, prenosi FoNet.

On je na konferenciji za novinare rekao da se NSZS zalaže za to da vakcinacija protiv Kovida 19 bude obavezna za zdravstvene raddnike i naveo da u poslednja dva meseca ima "sve više naučno utemeljenih radova" koji pokazuju da "mnoge od vakcina koje su se pojavile na samo da sprečavaju razvoj simptomatske bolesti nego i prenošenje kovid-19 na druge ljude".

Mrkić je rekao da se vakcinacijom lekara višestruko smanjuje mogućnost da oni zaraze svoje pacijente, članove svoje porodice i ostale lekare. On je rekao da NSZS imajući u vidu značaj vakcinacije poziva Institut za javno zdravlje i medicinske fakultete i njihove katedre za infektivne bolesti da zauzmu stav o tome da li bi vakcinacija protiv kovid-19 bila obavezna.

XS
SM
MD
LG