Linkovi

Vučić primio drugu dozu vakcine i pozvao građane da se vakcinišu


Predsednik Aleksandar Vučić primio je revakcinu u selu Pukovac (foto: vucic.rs)
Predsednik Aleksandar Vučić primio je revakcinu u selu Pukovac (foto: vucic.rs)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je drugu dozu vakcine protiv koronavirusa u selu Pukovac kod Doljevca. Predsednik Srbije je prvu dozu kineske Sinofarm vakcine primio u mestu Rudna glava pre tri nedelje, a i danas je pozvao građane da se vakcinišu.

"Mislim da je najvažnije da se ljudi vakcinišu. Molim ljude da budu obazrivi prema svima, pre svega prema svojim najbližima, da se vakcinišu, da sačuvaju sebe i svoje najbliže, to nas vraća u život", kazao je Vučić, prenosi Fonet.

On je izrazio zahvalnost Kini zbog isporuke velikog broja vakcina i izrazio nadu da će se unaprediti saradnja po pitanju pravljenja vakcine. Ranije je najavljeno da bi Srbija mogla da, u fabrici koju će napraviti, proizvodi kinesku Sinofarm vakcinu.

U Srbiji još 29 umrlih od koronavirusa

Prema zvaničnim podacima, u Srbiji je registrovano još 2.145 novozaraženih koronavirusom na 13.688 testiranih uzoraka.

Umrlo je još 29 osoba, ukupno je zvanično zabeleženo 6.286 smrtnih slučajeva.

Na bolničkom lečenju je 5.146 pacijenata, a na respiratorima je 171 osoba.


Ispred doma zdravlja u Pukovcu okupili su se građani, a Vučić je predsednicima opštne zbog toga poručio da "umesto mitinga koji su napravili svi treba da odu da se vakcinišu".

Jedan od čelnika opštine rekao je da se posle najave da će se Vučić vakcinisati u Pukovcu, za vakcinaciju danas prijavilo 150 ljudi, prenosi Fonet.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da je u u Srbiji makar jednu dozu vakcine primilo 1.955.260 osoba, odnosno 34 odsto punoletne populacije, a da su sa obe doze vakcinisane 1.324.542 osobe, ili 23 odsto punoletnih, prenosi Fonet.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kako je najavljeno, primiće u utorak drugu dozu kineske vakcine u domu zdravlja u Doljevcu.

U Beogradu je, zaključno sa ponedeljkom, revakcinisano 30 odsto punoletnog stanovništva, odnosno 416.965 građana, objavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić na Fejsbuku.

Na Beogradskom sajmu, gde je u toku vakcinacija, razmatra se radno vreme za predstojeće uskršnje i prvomajske praznike.

Objavljeni uslovi za ulazak građana Srbije u Grčku

Građani Srbije u tu zemlju mogu da uđu sa negativnim PCR testom ne starijim od 72 sata ili potvrdom o revakcinaciji obavljenoj minimum 14 dana pre ulaska u Grčku, saopštilo je Ministarstvo turizma i telekomunikacija. Ovaj režim važi do 14.maja kada počinje turistička sezona u Grčkoj.

Deca do pet godina ne moraju da se testiraju. Kada je reč o deci drugog uzrasta, rečeno je da će se olakšice za njih razmatrati posle 14. maja, jer u Grčku iz Srbije putuju porodice sa decom, pa bi PCR testiranje za njih bio dodatni trošak.

Posle 14. maja, kako je najavio grčki ministar turizma Haris Teoharis, može se očekivati i priznavanje antigenskih testova za decu, kao i "brza traka" za ulazak vakcinisanih građana.

Putnici takođe moraju da popune formular na sajtu www.travel.gov.gr najmanje jedan dan pred ulazak u Grčku i pokažu ga na granici.

Nacionalni avioprevoznik Er Srbija saopštio je da će za putnike iz Srbije biti organizovani čarter letovi za Rodos, Skijatos, Krf, Kefaloniju, Zakintos i druge destinacije, a da će se tokom letnje sezone obaviti više od 800 čarter letova za Tursku, Egipat, Tunis.

XS
SM
MD
LG