Linkovi

Kovid u Srbiji: Preminula 41 osoba, novozaraženih više od tri hiljade


Arhiva - Zdravstvena radnica daje dozu vakcine protiv Kovida 19 kineskog Sinofarma ženi u Beogradu, 21 januara 2021. (Foto: Rojters, Marko Đurica)
Arhiva - Zdravstvena radnica daje dozu vakcine protiv Kovida 19 kineskog Sinofarma ženi u Beogradu, 21 januara 2021. (Foto: Rojters, Marko Đurica)

U Srbiji je u poslednja 24 sata, do subote do 15 sati, preminula je još 41 osoba od posledica zaraze koronavirusom, pa je ukupan broj žrtava povećan na 5.700, objavljeno je na sajtu Ministarstva zdravlja covid19.rs. Od testiranih 14.034, potvrđeno je 3.058 slučajeva novozaraženih.

Na respiratorima su 260 pacijenta. Ukupno je hospitalizovano 7.903 osoba.

U Srbiji je, prema poslednjim podacima, obavljeno ukupno 2.882.854 vakcinacija protiv koronavirusa. Drugu dozu je primilo 1.166.011 građana, javio je RTS.

"Jedan pasus ne može da demantuje ono što se nalazi na hiljadu strana"

Pavle Zelić iz Agencije za lekove i medicinska sredstva izjavio je da građani treba da se savetuju sa zdravstvenim radnicima o vakcinama i lekovima i da ne traže jeftine odgovore kojima antivakseri pokušavaju da demantuju ono što su stručnjaci i naučnici opisali na na hiljadama stranica.

"Mi smo sada zasuti informacijama preko društvenih mreža, medija. Zato apelujem da građani veruju zdravstvenim radnicima, da se posavetuju i da ne traže jednostavne, jeftine odgovore na nekim drugim mestima, gde će neko u jednom pasusu pokušati da vam demantuje ono što se nalazi na hiljadama stranica", naglasio je Zelić u Jutarnjem dnevniku RTS, prenosi FoNet.

On je pokazao nacionalni registar za lekove za 2021. godinu i objasnio da sve što se u njemu nalazi zdravstveni radnici moraju da znaju kako bi efikasno prepisivali lekove, a u pandemijskim uslovima i davali savete o vakcinama.

On je nagalsio da je do sada više od 3,5 miliona doza vakcina četiri proizvođača dopremljeno u Srbiju i da je to je za sada više nego dovoljno za imunizaciju.

Zelić je ukazao da su u Evropskoj agenciji za lekove u procesu još četiri vakcine - Sinofarm, Sinovak, Novavaks i Kurevak, ocenivši da Srbija ima "jedan neverovatan uspeh, a to je da na vakcinalnim punktovima bude dovoljno vakcina".

Komentarišući polemike koje je širom sveta izazvala vakcina AstraZeneke, Zelić je rekao da nijedno referentno međunarodno telo SZO i Evropska agencija za lekove, kao ni Agencija za lekove Srbije nije nikada izdala ograničenje za primenu AstraZenekine vakcine.

"Nama do danas nije nijedan slučaj nedvosmisleno potvrđen da ima ikakve veze stvaranje ugrušaka sa tom vakcinom", istakao je Zelić.

Po njegovim rečima, sve vakcine se intenzivno prate, a neželjene reakcije u Srbiji su izuzetno retke.

"Imamo 755 prijavljenih neželjenih reakcija za sve četiri vakcine, što je jedna prijavljena reakcija na 3.973 imunizovana građana", rekao je Zelić i naglasio kako vakcina AstraZeneke, "kao i sve, zadovoljava visoke standarde kvaliteta" i može da nastavi da se primenjuje.

Zelić je rekao da kompanija Moderna još nije podnela zahtev za registraciju u Srbiji, ali su pregovori u toku i očekuje se da će se i ona naći u ponudi.

On je ponovio da Srbija za sada i sa Zapada i iz Rusije i Kine ima sasvim sasvim dovoljno vakcina, više od 3,5 miliona doza i da je ta količina više nego dovoljna za kampanju imunizacije.

XS
SM
MD
LG