Linkovi

Još 42 umrlih od koronavirusa u Srbiji, vakcinacija i bez zakazivanja


Broj hospitalizovanih u Srbiji raste iz dana u dan (Foto: Reuters/Zorana Jevtić)
Broj hospitalizovanih u Srbiji raste iz dana u dan (Foto: Reuters/Zorana Jevtić)

U Srbiji je u protekla 24 sata registrovano još 3.165 obolelih od koronavirusa na 15.904 testirana uzorka, pokazuju zvanični podaci.

Umrle su 42 osobe. Načelnica dečjeg odeljenja KBC Dragiša Mišović Olivera Ostojić potvrdila je da je u toj ustanovi preminula porodilja stara 29 godina koja je bila zaražena koronavirusom, dok je njena beba dobro, preneo je RTS.

U bolnicama je trenutno 7.938 pacijenata, a na respiratorima ih je 267.

Od danas je u svim gradovima i opštinama moguća vakcinacija bez prethodnog zakazivanja preko e-uprave ili kol centra, a dostupne će biti Sinofarm i Astra Zeneka vakcine, izjavio je direktor e-uprave Mihajlo Jovanović.

On je za RTS izjavio da će punktovi biti pri domovima zdravlja, a da organizacija zavisi od lokalnih samouprava. Precizirao je da će veliki punktovi poput Beogradskog sajma i dalje raditi vakcinaciju samo na zakazivanje.

Jovanović je rekao da se očekuje da se do kraja meseca da još pola miliona vakcina, a da je do sada u Srbiji vakcinisano 39 hiljada stranih državljana. Kaže da do sada dato više od 2.650.000 vakcina, a da je revakcinisano više od 1.129.000 građana, prenosi Fonet.

Hoće li to što je predsednik Srbije primio vakcinu motivisati neke od neodlučnih građana da urade isto?
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:56 0:00

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić objavio je na svom Fejsbuk profilu da je u Beogradu revakcinisano 350 hiljada ljudi, odnosno svaki četvrti stanovnik. Vakcinisano je 483.660 građana.

U populaciji starosti između 65 i 74 godine vakcinisano je 63,56 odsto građanki i građana, naveo je Vesić podatke od 6. aprila. Od vakcinisnih u Beogradu 47 odsto čine muškarci, a 53 odsto žena. Prosečna starost vakcinisanih je 60 godina.

Lončar sa studentima o vakcinaciji

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar ocenio je okupljanje povodom Dana studenata u Studentskom gradu 4. aprila kao "jedan trenuak opuštanja" i rekao kako je siguran da su i studenti uvideli grešku.

Ministar je rekao i da studenti nisu ti koji pozivaju ljude da se ne vakcinišu, prenosi Fonet.

Predsednik Studentskog parlamenta Medicinskog fakulteta Miloš Đurić naveio je da je u prvom krugu vakcinisano više od 50 odsto studenata medicine, a da uskoro počinje drugi krug.

Đurić je rekao da nema pouzdane podatke, ali da se na Univerzitetu u Beogradu vakcinisalo oko 7.000 ili 8.000 ljudi.

Kampanja UPK za vakcinaciju

Udruženje lekara Ujedinjeni protiv kovida (UPK) objavilo je spot u kojem poziva građane da se vakcinišu, u sklopu kampanje za vakcinaciju.

UPK su na svom sajtu objavili i tekst u kojem se nalaze osnovne informacije o vakcinama, kao i odgovori na najčešća pitanja u vezi sa vakcinacijom.

XS
SM
MD
LG