Linkovi

U Srbiji još 37 umrlih od koronavirusa, vakcinacija bez zakazivanja širom zemlje


Vakcinacija građana Srbije na Beogradskom sajmu
Vakcinacija građana Srbije na Beogradskom sajmu

U Srbiji su, prema zvaničnim podacima, registrovana još 2.684 novozaražena koronavirusom na 15.047 testiranih uzoraka. Umrlo je 37 osoba.

Na bolničkom lečenju je 6.388 pacijenata, a na respiratorima ih je više nego u utorak - 228. Kako javlja N1, u Kliničkom centru u Nišu na respiratoru je i osmogodišnji dečak.

Na portalu vakcinacija.gov.rs navodi se da je, zaključno sa 20. aprilom, ukupno dato 3.093.628 doze vakcina, a da je revakcinisanih građana 1.246.971.

Da bi se vratilo normalnom životu i da bi se govorilo o kolektivnom imunitetu, potrebno je da u narednim mesecima bude revakcinisano više od četiri miliona građana, rekao je virusolog i mikrobiolog Milanko Šekler, prenosi Fonet.

"Onog trenutka kada priđemo brojci od preko četiri miliona vakcinisanih, mi dnevno nećemo imati više od sto novih slučajeva, biće dovoljna jedna dobro opremljena kovid bolnica i ceo sistem, kako zdravstveni tako i društveni, moći će da se vrati u normalu", ističe Šekler.

On za RTS rekao da su sve vakcine koje se daju u Srbiji efikasne, te da neke brže stvaraju zaštitu, a neke sporije i zato kod sporijih postoji rizik od zaraze i posle vakcinacije.

"Moram da napomenem da, iako imate brzinu kod Fajzera i Sputnjika, tu su i češće nuspojave, dok ih kod Sinofarma gotovo da nema, tako da sve ima svoje prednosti i mane".

Za vakcinu Astra Zeneke, Šekler je rekao da u Srbiji nema podataka o pojavi tromboze kod onih koji su je primili, kao i da takva povezanost još nije dokazana u svetu.

Sputnjik V i Fajzer bez zakazivanja

Direktor Kancelarije za IT i e-upravu Mihailo Jovanović rekao je da građani mogu da dođu na bilo koji punkt za vakcinaciju u Srbiji i prime Fajzer ili Sputnjik V vakcinu bez zakazivanja.

On je za RTS pojasnio da će oni koji su se do sada prijavili biti pozvani u određenom terminu, ali da od danas prijava nije potrebna.

Građani Beograda bez zakazivanja mogu da prime vakcine Fajzer i Sputnjik V na 17 vakcinalnih punktova čiji je spisak objavljen na portalu gradske uprave.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić rekao je za RTS da je organizovana vakcinacija za hotelske radnike i ugostitelje i za frizere, pedikire i manikire.

Zaključno sa jučerašnjim danom, u Beogradu je vakcinisano 562.477, odnosno 40 odsto punoletnih građana. Revakcinisano je 389.807, odnosno 27,7 odsto, a na teritoriji grada do sada je dato ukupno 952.000 doza vakcina, naveo je Vesić.


XS
SM
MD
LG