Linkovi

Kovid u Srbiji: Preminulo 38, novozaraženih preko 3.000, "nema potrebe za obaveznom vakcinacijom"


Arhiva - Medicinski radnici oblače zaštitnu opremu u odeljenju intenzivne nege u Kliničkom centru Vojvodine, tokom pandemije koronavirusa, u Novom Sadu, 2. aprila 2020.
Arhiva - Medicinski radnici oblače zaštitnu opremu u odeljenju intenzivne nege u Kliničkom centru Vojvodine, tokom pandemije koronavirusa, u Novom Sadu, 2. aprila 2020.

U protekla 24 sata, do srede u 15 sati, u Srbiji je od posledica zaraze koronavirusom preminulo 38 ljudi, a od testiranih 15.213 uzoraka prisustvo virusa potvrđeno je kod još 3.154 ljudi, zvanični su podaci Ministarstva zdravlja objavljeni na sajtu covid19.rs.

Na bolničkom lečenju je 7.511 pacijenata, a na respiratorima ih je 247. Od početka epidemije testirana su 3.632.392 uzorka, registrovano je 651.899 zaraženih, a zvanično je prijavljeno 5.846 smrtnih slučajeva. Stopa smrtnosti je poslednjih dana neznatno povećana i, prema današnjim podacima, je 0,90 odsto.

Lončar o obaveznoj vakcinaciji

U Srbiji nema potrebe za uvođenjem obavezne vakcinacije, jer zemlja ima dovoljno vakcina i dovoljno zainteresovanih za taj proces, rekao je u utorak uveče ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar, koji je zamolio građane da se ne opuštaju za uskršnje praznike.

Svako opuštanje će skupo koštati, jer prolongira izlazak iz krize. Biće još Uskrsa, rekao je Lončar gostujući u emisiji Upitnik na RTS, prenosi FoNet.

Mere u zemljama u Evropi traže PCR za povratak, što su veliki troškovi, ili karantin. Možda je bolje da se za ovaj Uskrs strpimo, da bismo na letovanje mogli da idemo mirniji, predočio je on.

Prema rečima Lončara, vakcinacija je jedini način da se spreči širenje virusa i njegovih novih sojeva i naši građani i medicinski radnici su shvatili da je to jedini izlaz iz ove situacije.

Prešli smo nivo od 65 odsto vakcinisanih medicinskih radnika, dodao je on i naglasio da je u proteklih nedelju dana kampanje taj broj uvećan za 20 odsto.

Najveći problem je bio sa mladim medicinskim sestrama zbog dezinformacija i širenje nepouzdanih informacija, plašile su se da će vakcinacija uticati na potomstvo, to je naš zaključak, predočio je Lončar.

Lončar je rekao da je umrlo 14 lekara koji su bili u kovid crvenim zonama, dok ostali preminuli lekari nisu imali nikakve dodirne tačke sa kovid zonama. Svaka vakcina je proverena, naša Agencija za lekove je među 50 najrigoroznijih na svetu, dali smo skoro tri miliona vakcina, a nismo imali ni 700 blagih reakcija, predočio je Lončar.

Niko nije rekao da vakcina štiti 100 odsto i da se ne možete razboleti, ali vaša klinička slika će biti blaža, kazao je Lončar.

Virusološkinja: Od novih sojeva, potvrđeno samo prisustvo britanskog

Virusološkinja i članica Kriznog štaba Tanja Jovanović izjavila je da, osim britanskog soja korona virusa, u Srbiji nisu dokazane druge preteće varijante virusa i navela da je pripremljena nacionalna studija o efikasnosti imunizacije, u kojoj bi trebalo da učestvuje više desetina hiljada građana.

Jovanović je za RTS rekla kako lekari - kliničari zapažaju da je došlo do porasta broja pacijenata u određenom uzrastu, da su kod obolelih prisutne teže kliničke slike, ali da to treba potvrditi i u laboratoriji. "Brazilski soj još nije ušao u Srbiju, radimo sekveciranje virusnog genoma iz tkiva pacijenata i za sada nismo otkrili brazilski soj, ne možemo da pretpostavimo hoćemo li ga otkriti", naglasila je Jovanović.

Prema njenim rečima, "preteće varijante" koronavirusa, one koje zabrinjavaju su britanski, južnoafrički i brazilski soj, a da kod nas dominira britanski soj.

Ona je navela i da su kompanije prozvođači vakcina počeli sa kliničkim studijama o eventualnom davanju treće doze jer se pojavljuju nove varijante virusa.

Potvrdila je da je pripremljena nacionalna studija o efikasnosti vakcinacije, a uskoro se očekuje i njeno sprovođenje. "U okviru te studije, ispitivaće se obe komponente, i antitela i ćelijski odgovor, i kod vakcinisanih osoba i kod onih koji su imali prirodnu infekciju. Jedan segment je i praćenje virusnih varijanti kod vakcinisanih jer dolazi do infekcije između dve doze, da vidimo da li je to istom varijantom ili izmenjenom varijantom virusa zaražen", najavila je Jovanović, prenosi FoNet.

Dodala je da se očekuje da nekoliko desetina hiljada ljudi bude obuhvaćeno studijom, "pretpostavljamo do kraja godine". Kada je reč o kolektivnom imunitetu, Jovanović je rekla da će moći da se kaže da ga polako stičemo kad se budemo približili polovini vakcinisane populacije jer "što je manje nevakcinisanih, manje je i virusa u cirkulaciji", i ocenila da ćemo na leto imati "mnogo više slobode da se krećemo i putujemo" ukoliko se pridržavamo mera i nastavimo imunizaciju.

XS
SM
MD
LG