Linkovi

U Srbiji 2.583 novozaražena, trećina studenata neodlučna oko vakcinacije


Beogradski sajam je jedan od najvećih punktova za masovnu vakcinaciju
Beogradski sajam je jedan od najvećih punktova za masovnu vakcinaciju

U Srbiji je zvanično registrovano još 2.583 obolela od koronavirusa na testiranih 12.099 uzoraka. Preminula su 34 pacijenta. Na bolničkom lečenju je manje pacijenata nego u petak, 7.011, a na respiratoru isto manji broj nego dan ranije - 228.

Krizni štab je na sednici u petak odlučio da od ponedeljka svi učenici krenu u školu redovno, dok druge mere nisu popuštene, niti su donete mere za predstojeće praznike.

Epidemiolog Branislav Tiodorović izjavio je za B92.net da ne očekuje da će biti donete neke oštrije mere za Uskrs i 1.maj, i dodao da "maksimalno podržava polazak dece u školu", te da su članovi Kriznog štaba imali u vidu to što će uskoro na uskršnji raspust.

Trećina studenata neće vakcinu

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je da za vakcinaciju protiv koronavirusa zainteresovano dve trećine studenata i ocenio da treba nastaviti razgovore sa onima koji se kolebaju, prenosi Fonet.

Lončar rekao da su najčešća pitanja u studentskoj populaciji da li vakcina utiče na sterilitet i potomstvo, dileme oko AstraZeneka vakcine i da li će biti potrebna treća doza vakcine, kao i broj antitela.

Kada je reč o zdravstvenim radnicima, Lončar je naveo da je vakcinisano više od 70 odsto njih i najviše se razgovaralo sa mladim medicinskim sestrama.

Predstavnik Studentskog parlamenta Medicinskog fakulteta u Beogradu Aleksandar Đurić rekao je da se studenti sada mogu vakcinisati na Studentskoj poliklinici, u studentskim domovima na Karaburmi i Studenjaku, kao i prijavom na e-upravu. Studenti su zainteresovani pre svega za Fajzerovu vakcinu, pa onda za kinesku Sinofarm, rekao je Đurić.

Zamenik gradnačelnika Beograda Goran Vesić objavio je na svom Fejsbuku da je do sada u Beogradu vakcinisano 39,2 odsto punoletnog stanovništva, dok je 27 odsto revakcinisano.

Prema podacima od 15. aprila sa sajta vakcinacija.gov.rs u Srbiji je dato 3.026.380 doza vakcina.

XS
SM
MD
LG