Linkovi

Junker dolazi kod Trampa bez velikih očekivanja


Junker i Tramp n asamitu Grupe 20 u Hamburgu prošlog jula (Foto: Reuters/Markus Schreiber, Pool)
Junker i Tramp n asamitu Grupe 20 u Hamburgu prošlog jula (Foto: Reuters/Markus Schreiber, Pool)

Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker putuje u Vašington gde bi u sredu trebalo da se sastane sa predsednikom SAD Donaldom Trampom i sa njim razgovara o problemima koje izazvalo obostrano uvođenje visokih tarifa. Ipak, predsednik Evropske komisije kaže da ne očekuje veliki uspeh ove diplomatske misije.

Sastanak američkog predsjednika i predsjednika EK je dogovoren još na samitu G7 i trebaloo bi da bude prvi ozbiljan susret, razmjena mišljenja najviših zvaničkika dvije strane o nedavno eskaliranom problemu carina koji prijeti da preraste u trgovinski rat neslućenih razmjera i posljedica.

Evropska delegacija ide u SAD u najjačem sastavu - uz predsjednika Komisije biće i komesarka za trgovinu, koja je ovih dana započela trgovinske pregovore sa Australijom i Novim Zelandom, dok je sama Unija uspješno prošle sedmice okončala pregovore o trgovinskom sporazumu sa Japanom. Sve to bi trebalo da bude agrument više na evropskoj strani, da izolacionizam i protekcionizam nikome ne donose korist na duge staze. Predsjednik Evropske Komisije Žan-Klod Junker nije optimista:

"Idem u Vašington i predstaviću naše stajalište - ne sviđa mi se ideja da pokušavaju da nas podijele, treba da pokažemo da postojimo, da smo ujedinjeni i da svi mi imamo isti stav. Trebaju nam odnosi sa Amerikom, Americi treba Evropa... nisam siguran da ćemo ovo uspjeti da riješimo, ali pokušaćemo".

Junker dolazi kod Trampa bez velikih očekivanja
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:04 0:00

Pred polazak u SAD, Junker se konsultovao sa nekoliko lidera evropskih država - kancelarkom Nemačke Angelom Merkelovom, predsednikom Francuske Emanuelom Makronom, premijerom Austrije Sebastijanom Kurcom i predsednikom holandske vlade Markom Ruteom, nastojeći da njegov stav pred američkim predsjednikom bude stav Unije ili bar njenog bogatijeg i moćnijeg dijela...

U Briselu su posebno ozlojeđeni zato što američke mjere pogađaju najprije i najviše najbliže saveznike Vašintona, pa zato predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk svaku priliku koristi da izrazi svoje razočarenje smerom u kojem s kreću evro-američki odnosi.

"Mislim da je stvarni geo-politički problem kada imate nepredvidivog ne protivnika ili neprijatelja, već je problem kada je vaš najbliži prijatelj nepredvidiv. To je suština naših problema sa prijateljima sa druge strane Atlantika - jer, mogu da se složim sa predsjednikom Trampom kada kaže da nepredvidivost može da bude korisna u politici, ali samo protiv neprijatelja i protivnika. Nepredvidivost je posljednja stvar koja nam treba ako smo prijatelji u istoj porodici. Od drugih nemamo velika očekivanja, ali kada je riječ o Vašingtonu, naša očekivanja su još uvijek na najvišem nivou".

I jesu evropska očekivanja od sutrašnjeg sastanka u Vašingtonu visoka - željeli bi izbjeći dalju konfrontaciju sa američkim partnerom, ali ne po svaku cijenu. Po koju, biće jasnije nakon sutrašnjeg sastanka...

Tramp preti novim tarifama na automobile

Pred Junkerov dolazak, predsednik Tramp zapretio je da će uvesti tarife od 20 odsto na automobile koji se sklapaju u Evropskoj uniji i šalju u Sjedinjene Države, u odgovoru na evropske tarife na američke proizvode. Tramp je jutros pored ostalog tvitovao: "Ako se uskoro ne uklone tarife i trgovinske barijere, uvešćemo tarife od 20 odsto na sve automobile koji se iz EU uvoze u SAD. Proizvodite ih ovde", dodao je Tramp.

XS
SM
MD
LG