Linkovi

Niska nezaposlenost u SAD, ali vrebaju potencijalni problemi


Američka ekonomija je u maju dodala 223 hiljade radnih mesta, te je stopa nezaposlenosti pala na najniži nivo u poslednjih 18 godina – 3,8 odsto. Sekretarijat za rad navodi u najnovijem izveštaju da su plate poraste u proseku za 2,7 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Međutim, i pored sve bolje ekonomske slike, ekonomisti strahuju da se naziru tamni oblaci na horizontu.

Slika ekonomije Sjedinjenih Država pokazuje porast poverenja u široki sektor industrija.

"Potrošači troše, biznisi ulažu, imamo određenu podršku države, globalna ekonomija izvan Evrope je izgleda u dobrom stanju, tako da vidimo otvaranje novih radnih mesta u raznim granama industrije što znači da vidimo bolje brojke i, što je još važnije, jači rast plata", kaže Gas Foše iz kompanije za finansijske usluge PNC.

To takođe znači da potrošači imaju više novca za trošenje na robu i usluge koje kompanije prodaju.

Američki predsednik Donald Tramp odmah je preuzeo zasluge.

"Stigli smo na još jednu istorijsku prekretnicu sa upravo saopštenom stopom nezaspolenosti od 3,8 odsto, kao i rekordno niskom nezaposlenosti Afro-Amerikanaca, Latinoamerikanaca, najniži nivo u istoriji. Veoma smo ponosni na to", rekao je Tramp.

Ali možda je još rano za slavlje. Ekonomisti kažu da bi nedavne mere Trampove administracije – povećanje uvoznih tarifa na čelik i aluminijum mogle da ugroze ekonomski rast i radna mesta.

"Ovo je donelo potpuno novi krug neizvesnosti u poslovnom okruženju, koje iskreno, poslovna zajednica nije pregovarala i ne želi da vidi", ističe Mark Hemrik iz kompanije Bankrate.com

Povećanjem uvoznih tarifa, cene zaliha i robe postaju neizvesne što, kako kaže Hemrik, može da poremeti poslovne planove. Međutim, Foše smatra da su pretnje trgovinskim ratom samo pitanje stava, sve dok veće tarife ne postanu zakon.

"Očigledno je da će neke grane industrije u Sjedinjenim Državama profitirati od povećanja uvoznih tarifa na čelik i aluminijum. Proizvođači čelika i aluminijuma će možda zaposliti više ljudi, ali druge industrije će biti na gubitku, industrije u kojima se koristi ta uvozna roba. Mislim da će sveukupno verovatno biti mali neto gubitak radnih mesta u Sjedinjenim Državama", kaže Foše.

A na horizontu se naziru i drugi problemi. Američka ekonomija raste već devet godina, što je najduža ekspanzija u istoriji Sjedinjenih Država. Ekonomisti podsećaju da uzlazni trend u jednom momentu mora da se preokrene.

"Naša najnovija anketa pokazuje da velika većina ekonomista u kompanijama veruje da će u naredne tri godine doći do recesije", kaže Hemrik.

Iako je malo znakova da će doći do skore recesije, neki ekonomisti strahuju da bi inflacija, veće kamatne stope i potencijalni globalni trgovinski rat mogle da izazovu sledeću krizu što bi značilo gubitak poverenja koje potrošači i biznisi danas uživaju.

XS
SM
MD
LG