Linkovi

EU upozorava SAD zbog tarifa na automobile


Arhiva - Vozila Folksvagena namenjena za izvoz snimljena u Emdenu, Nemačka, 9. marta 2018.
Arhiva - Vozila Folksvagena namenjena za izvoz snimljena u Emdenu, Nemačka, 9. marta 2018.

Evropska unija upozorila je SAD da bi pretnja predsednika Donalda Trampa o uvođenju tarifa od 20 odsto na uvoz evropskih automobila - mogla da nanese ozbiljnu štetu američkoj ekonomiji i dovede do recipročnih tarifa na proizvode iz SAD u vrednosti od 294 milijardi dolara.

U pismu poslatom američkom Sekretarijatu za trgovinu u petak, Evropska unija kaže da su tarife na evropske automobile i delove neopravdane i predstavljaju "ekonomsku grešku".

Predsednik Tramp često kritikuje evropski suficit u trgovini sa SAD - koji je prošle godine iznosio 101 milijardu dolara - kao i Evropsku uniju zbog tarifa od 10 odsto na automobile koji se uvoze iz SAD, u poređenju sa carinom od 2,5 procenata koju naplaćuju SAD. Krajem maja, Tramp je naložio agenciji za trgovinu da proveri da li bi tarife od 20 odsto mogle da se uvedu na osnovu razloga u domenu nacionalne bezbednosti, iako nije jasno na šta se ta zabrinutost za bezbednost tačno odnosi.

Američki sekretar za ekonomiju Vilbur Ros izjavio je za TV mrežu CNBC da je "prerano" reći da li će Tramp sprovesti povećanje tarifa.

EU u pismu kaže: "U 2017, evropske kompanije sa sedištem u SAD, proizvele su blizu 2,9 miliona automobila, što je 29 odsto toalne proizvodnje SAD". Poverenje u evropske automobilske kompanije "dobro je uspostavljeno" u SAD.

Evropska automobilska industrija u SAD podržava nekih 120.000 poslova u fabrikama najviše u južnim delovima zemlje. Rat tarifama mogao bi da ima negativan efekat na te poslove i u regionu poznatom po podršci aktuelnom predsedniku SAD.

XS
SM
MD
LG