Linkovi

Snažan otpor tarifama na Kapitol hilu


Senatori iz obe stranke su juče nastavili sa oštrim kritikama trgovinske strategije predsednika Trampa, dan pošto su velikom većinom glasova reafirmisali ulogu Kongresa u uvodjenju bilo kakvih tarifa na osnovu zaštite nacionalne bezbednosti. Kako sa Kapitol hila izveštava Majkl Bouman, raspoloženje protiv uvodjenja tarifa je snažno mada ga ne dele svi.

Trgovinski sukobi sa američkim saveznicima bili su predmet brojnih kritika na Kapitol hilu.

“Mislim da predsednik zloupotrebljava svoja ovlašćenja... to mi izgleda kao - probudi se, nišani, pucaj, a onda pokušaj da izradiš strategiju”, primetio je republikanski senator Bob Korker.

“Široko razmahivanje bejzbol palicom pogadja naše saveznike, nanosi štetu nacionalnoj bezbednosti i smanjuje šanse za bolje trgovinske sporazume, a takodje pogadja ljude u mojoj državi”, istakao je demokratski senator Kris Kuns.

Ono što posebno zabrinjava je to što tarife na uvozni čelik i alumiinijum povećavaju cene nekih proizvoda i dovode do uzvratnih kaznenih tarifa na američke proizvode.”

“Čuo sam da administracija kaže – kratkoročna muka za dugogočnu dobit. A da li imamo u vidu trajnu štetu koja se nanosi upravo u ovom trenutku?”, zabrinut je senator Robert Džonson, republikanac.

“Predsednik Tramp je započeo trgovinski rat bez strategije”, smatra njegov demokratski kolega Kris Kuns.

Američki zvaničnici pravdaju nove mere razlozima nacionalne bezbednosti i kažu da je zakon na strani predsednika Trampa.

“Opstanak tih industrija jeste pitanje nacionalne bezbednosti za nas – to je rečeno vrlo jasno u zakonu. Predsednik Tramp deluje u okviru svojih zakonskih ovlašćenja”, navodi Maniša Sing, pomoćnica državnog sekretara za ekonomska pitanja.

Administracija je upravo najavila dodatne tarife na kineske proizvode u iznosu od 200 milijardi dolara. Neki odobravaju taj potez, ističući da Peking zavisi od izvoza.

“Kineska ekonomija će biti pogodjena teže. Ono što bismo mi želeli je da imamo slobodnu i fer trgovinu na globalnom nivou, ali Kina to nikad nije dozvolila”, kazao je Tom Geret, republikanski kongresmen.

“Naš krajnji cilj je da Kina promeni svoje ponašanje”, ističe Maniša Sing.

Medjutim, neki smatraju da bi taj cilj bilo lakše postići kada bi SAD i njihovi saveznici bili ujedinjeni u pogledu trgovine.

“Nažalost, administracija je započela nesmotrenu kampanju protiv naših saveznika, gurajući ih u ruke naših protivnika umesto da predvodi zajednička nastojanja da se suočimo sa ozbiljnim problemima kada se radi o kineskoj ekonomskoj politici”, kaže demokratski senator Bob Menendez.

Senat je u sredu usvojio neobavezujuću rezoluciju, kojom se zahteva da Kongres ima poslednju reč u pogledu tarifa na osnovu nacioionalne bez bednosti.

“Kongres odobrava trgovinske sporazume, a mislim da treba da odobrava i trgovinske ratove”, kaže demokratski senator Tim Kejn.

Senator Kejn je predvideo da će Kongres preduzeti snažniju akciju ukoliko Tramp nastavi sa kaznenim trgovinskim merama.

XS
SM
MD
LG