Linkovi

Po Trampovom nalogu, SAD odbile saveznike iz G7


Kanadski premijer Džastin Trudo i američki predsednik Donald Tramp na radnoj sednici samita G7 u Kvebeku.
Kanadski premijer Džastin Trudo i američki predsednik Donald Tramp na radnoj sednici samita G7 u Kvebeku.

Sjedinjene Države su uputile prekor svojim saveznicima na samitu G7 u subotu, odbijajući da potpišu završno saopštenje nakon što je predsednik Donald Tramp optužio domaćina ekonomskog sastanka, kanadskog premijera Džastina Trudoa, da je "veoma nepošten i slab."

Kanadski premijer Džastin Trudo na konferenciji za novinare na kraju samita G7 u gradu Šarlevoa u Kvebeku.
Kanadski premijer Džastin Trudo na konferenciji za novinare na kraju samita G7 u gradu Šarlevoa u Kvebeku.

Posle Trampovog odlaska sa samita, Trudo je izjavio da su nove američke tarife na aluminijum i čelik "uvredljive", što je navelo Trampa da američkim zvaničnicima da nalog da ne potpišu tradicionalni komunike na kraju samita, koji objavljuje svih sedam lidera koji mu prisustvuju.

"Na osnovu Džastinovih lažnih izjava na konferenciji za medije i činjenice da Kanada naplaćuje ogromne tarife našim, američkim famerima, radnicima i kompanijama, dao sam nalog predstavnicima SAD da ne potpisuju saopštenje dok razmatramo tarife na uvoz automobila koji su preplavili američko tržište!", poručio je Tramp na Tviteru.


"Kanadski premijer Džastin Trudo se ponašao tako popustljivo i blago tokom naših sastanaka na @G7 samo da bi održao konferenciju za novinare, nakon što sam ja otišao, gde je rekao da su "američke tarife donekle uvredljive" i da "neće dozvoliti da ga neko zastrašuje." Veoma nepošten & slab. Naše tarife su odgovor na njegovih 270% na mlečne proizvode", tvitovao je Tramp.

Francuski predsednik Emanuel Makron kritikovao je Trampov stav, navodeći da "međunarodnu saradnju ne mogu da diktiraju napadi gneva i nepromišljeni komentari". On je Trampovo povlačenje iz potpisivanja saopštenja nazvao pokazivanjem "nedoslednosti i nekoherentnosti."

"Nemačka stoji uz zajednički dogovoreni komunike", saopštio je portparol Nemačke Štefen Zajbert.

Trudo je zatvorio godišnji samit G7 u Kanadi odbijajući da popusti u stavovima u kojima je suprotstavljen Trampu, posebno kada je reč o novim tarifama na uvoz čelika i aluminijuma koje su izazvale gnev Kanade i Evropske unije. On je izjavio da će Kanada primeniti recipročne merena uvoz američke robe, u nekim slučajevima već počevši od 1. jula.

"Ukazao sam predsedniku direktno da Kanađani ne uzimaju olako to što su SAD krenule sa uvođenjem značajnih tarifa", rekao je Trudo posle samita. "Mi Kanađani smo učtivi, razumni smo ali nećemo dozvoliti da nas neko zastrašuje i vrši pritisak na nas."

Britanska premijerka Tereza Mej je iznela komentare slične Trudou, obećavajući da će uzvratiti zbog uvođenja tarifa na proizvode iz EU. "Gubitak trgovine zbog tarifa podriva konkurenciju na tržištu, smanjuje produktivnost, uklanja podsticaje za inovacije i svi, na kraju, gube", navela je Mej, dodajući da će EU uvesti kontramere.

Britanska premijerka Tereza Mej i kanadski premijer Trudo na početku samita G7 u Kvebeku.
Britanska premijerka Tereza Mej i kanadski premijer Trudo na početku samita G7 u Kvebeku.

Trudo i Mej su se takođe suprotstavili Trampu u vezi sa još jednim važnim pitanjem - Rusijom. Tramp se zalaže za povratak Rusije u grupu iz koje je izbačena 2014. zbog agresije u istočnoj Ukrajini i pripajanja Krima. Trudo je izjavio da nije "ni malo zainteresovan" za to da se Rusija pridruži grupi sedam svetski najrazvijenijih ekonomija. Mej je čak dodala: "Složili smo se da budemo spremni da preduzmemo i nove restriktivne mere protiv Rusije ukoliko bude neophodno."

WATCH: President Trump on Trade

Trump: The US Has Been Taken Advantage of
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:50 0:00

Pre nego što je rano napustio samit zbog susreta sa severnokorejskim liderom Kim Džong Unom, Tramp je poručio u subotu da mora da postoji "poštena i recipročna" trgovina između SAD i drugih zemalja.

“SAD su iskorišćavane decenijama i ne možemo to više dozvoliti", rekao je Tramp novinarima.

XS
SM
MD
LG