Linkovi

Tramp uveo tarife saveznicima, svi odgovaraju kontramerama


Sjedinjene Države će od od četvrtka u ponoć uvesti tarife od 25 odsto na uvoz čelika, i 10 odsto na uvoz aluminijuma iz Evropske unije, Kanade i Meksika.

Vašington je time dodatno zaoštrio trgovinski spor sa svojim saveznicima, dok su Evropljani odmah najavili kontramere koje će verovatno pogoditi najpoznatije američke prozivode kao što su motorcikli Harli Dejvidson, Levis farmerke, burbon iz Kentakija i viski iz Tenesija.

“Očekujemo nastavak pregovora sa Kanadom i Meksikom s jedne, i Evropskom komisijom s druge strane zato što je potrebno rešiti i druga pitanja", rekao je novinarima američki sekretar za trgovinu Vilbur Ros.

Američki sekretar za trgovinu Vilbur Ros (arhivski snimak)
Američki sekretar za trgovinu Vilbur Ros (arhivski snimak)

Američki predsednik Donald Tramp rekao je da su tarife neophodne zbog nacionalne bezbednosti, tvrdeći da aktuelni trgovinski sporazumi nanose štetu američkim kompanijama i da dovode do gubitka poslova u Americi.

“Predsednikovim akcijama se štite američki čelik i aluminijum. One su ključne za nacionalnu bezbednost", rekao je televiziji Foks portparol Bele kuće Radž Šah.

Meksiko i Kanada odgovorili su uvođenjem svojih uvoznih tarifa.

Meksička vlada najavila je da će uvesti porez na pojedine američke prehrambene proizvode i različite vrste čelika, dok je Kanada uvela dodatni porez na američki čelik, aluminijum i druge proizvode.

Kanadski premijer Džastin Trudo rekao je da su tarife neprihvatljive. Francuski predsednik Emanuel Makron istakao je da je američki potez nelegalan i da će Trampu reći da to zatvara vrata za druge razgovore.

Francuski ministar finansije Bruno Lemer, koji se sastao sa Rosom ranije u četvrtak, rekao je da Sjedinjene Države ne bi trebalo da posmatraju globalnu trgovinu kao divlji zapad i ili "obračun kod O.K. korala".

"Loš dan za svetsku trgovinu"

Odgovor Brisela na američki potez je ranije još najavljen i očekuje se da će u narednim satima biti poznati i detalji evropskih kontramjera. U svakom slučaju, kako je najavila komesarka za trgovinu, Sesilija Malmstrom, Evropljani će ovaj slučaj predstaviti pred Svjetskom trgovinskom organizacijom, preduzeti mjere zaštite evropskog tržzišta i Americi odgovoriti carinama na različite proizvode.

"Mislimo da su američke mjere nelegitimne i da su protiv pravila Svjetske trgovinske organizacije".

A Svjetskoj trgovinskoj organizaciji je Brisel već najavio da će u slučaju američkih mjera odgovoriti istom mjerom, dižući carinu ukupno 7 milijardi dolara američkog izvoza u EU, od čega će ubrati, procjenjuje se, nešto više od milijardu i po dolara "kaznenih" carina.

Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker
Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker

"Ovo je loš dan za svjetsku trgovinu. Na ovo ne možemo da ne reagujemo tako da ćemo odmah da ovo prijavimo Svjetskoj trgovinskoj organizaciji i u narednim satima ćemo da objavimo kontramjere jer šta mogu da urade Amerikanci, mi možemo da uradimo potpuno isto. Potpuno je neprihvatljivo da jedna zemlja uvodi jednostrane mjere kada je riječ o svjetskoj trgovini", poručio je predsjednik Evropske komisije Žan Klod Junker.

Evropski stav po ovom pitanju je učvršćen tokom posljednjeg samita evropskih lidera, nakon kojeg predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk nije krio razočarenje ponašanjem američke administracije.

"Mislim da je stvarni geopolitički problem kada imate nepredvidivog ne protivnika ili neprijatelja, već je problem kada je vaš najbliži prijatelj nepredvidiv. To je suština naših problema sa prijateljima sa druge strane Atlantika - jer, mogu da se složim sa predsjednikom Trumpom kada kaže da nepredvidivost može da bude korisna u politici, ali samo protiv neprijatelja i protivnika. Nepredvidivost je posljednja stvar koja nam treba ako smo prijatelji u istoj porodici. Od drugih nemamo velika očekivanja, ali kada je riječ o Vašingtonu, naša očekivanja su još uvijek na najvišem nivou".

Odluka američke administracije o carinama od 25 odsto na evropski čelik i 10 odsto na aluminijum iz Evrope i najava kontramjera Brisela se smatra tek prvom razmjenom vatre u objavljenom trgovinskom ratu. Strahuje se od nivih mjera i akcija koje bi ne samo dovele u pitanje transatlantsko partnerstvo, već i same temelje svjetske trgovine.

XS
SM
MD
LG