Linkovi

Tramp preti EU tarifama na automobile


Američki predsednik Donald Tramp preti da uvede tarife od 20 odsto na automobile koji se sklapaju u Evropskoj uniji i šalju u Sjedinjene Države, u odgovoru na evropske tarife na američke proizvode.

"Ako se uskoro ne uklone tarife i trgovinske barijere, uvešćemo tarife od 20 odsto na sve automobile koji se iz EU uvoze u SAD. Proizvodite ih ovde", tvitovao je Tramp.

Tramp je tvitovao dan nakon što je sekretar za trgovinu Vilbur Ros najavio da njegov sekretarijat planira da do jula ili avgusta završi istragu o tome da li uvezeni automobili i auto delovi predstavljaju pretnju po nacionalnu bezbednost.

Međutim bivši ekonomski savetnik predsednika Džordža Buša, Danijel Prajs, rekao je za dnevnik Vašington Post da je Trampovom pretnjom novim tarifama prekinut proces i podriven navedeni bezbednosni razlog za istragu.

Tarife Evropske unije na niz američkih proizvoda, među kojima su farmerke, burbon i motocikli, stupile su na snagu u petak.

Reč je o odgovoru na Trampovu odluku da uvede tarife na uvozni čelik i aluminijum širom sveta. Potez Brisela, kao odmeren i adekvatan, podržala je i Britanija, čiji su zvaničnici najavili da će britanska premijerka Tereza Mej o tarifama razgovarati sa Trampom narednog meseca.

Za dve nedelje, Sjedinjene Države će početi da carine i kineske proizvode u vrednosti od više od 30 milijardi dolara. Kina je takođe najavila kontramere, što je dovelo do zaoštravanja trgovinskog spora dve najveće svetske ekonomije.

Potpredsednik Američke privredne komore Džon Marfi procenio je da će do kraja jula biti uvedene strane tarife na američke proizvode u vrednosti od 75 milijardi dolara.

"Sjedinjene Države zloupotrebaljavaju tarifni sistem i započinju trgoivnske ratove širome sveta", saopštio je portparol kineskog Ministarstva trgovine, dok finansijski eksperti ocenjuju da još nije poznato do koje mere će se zaoštriti spor Vašingtona i Pekinga i kako će to uticati na svetsku trgovinu.

Međutim, trgovinski sporovi zbog američkih tarifa već su uticali na svetske berze koje će, uprkos rastu indeksa u petak, drugu nedelju za redom završiti u crvenom.

XS
SM
MD
LG