Linkovi

Donald Donaldu: Cenite svoje saveznike, jer ih nemate mnogo


Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk sa predsednikom SAD Donaldom Trampom pred prošlogodišnji samit NATO-a u Briselu, 27. maja 2017. (Foto: AP/Olivier Matthys)
Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk sa predsednikom SAD Donaldom Trampom pred prošlogodišnji samit NATO-a u Briselu, 27. maja 2017. (Foto: AP/Olivier Matthys)

Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk oštro je napao predsjednika SAD i svog imenjaka Trampa, zbog izjave kako Amerika jedina brani Evropu.

Dok se u sjedištu NATO u Briselu vrše posljednje pripreme da se sutra ugoste šefovi država ili vlada članica Alijanse, prvi ljudi saveza i EU danas su potpisali novi sporazum o saradnji dvije organizacije, proširujući bezbjednosnu i obavještajnu saradnju više nego ikada do sada. Za predsjednika Evropskog savjeta Donalda Tuska to je bila i prilika da se obrati američkom predsjedniku Donaldu Trumpu i komentariše njegov stav o tome kako Amerika jedina štiti evropske saveznike, koji ne ulažu dovoljno u zajedničku bezbjednost.

"Govoreći pred sam početak NATO samita, želim da se lično obratim predsjedniku Trampu koji gotovo dnevno kritikuje Evropu zbog, prema njegovom viđenju, nedovoljnog učešća u zajedničkim odbrambenim kapacitetima i zbog oslanjanja na Ameriku", rekao je Tusk i nastavio:

"Dragi predsjedniče Tramp, Amerika nema niti će imati boljeg saveznika od Evrope. Danas Evropljani na odbranu troše znatno više nego Rusi, jednako kao Kina i to se mora gledati kao naš doprinos zajedničkoj odbrani. Draga Ameriko, cijenite svoje saveznike, jer ih nemate mnogo. Novac jeste važan, ali je važna i solidarnost".

Tuske je takođe želeo da prokometariše stav predsjednika Trampa da Amerika sama štiti Evropu od neprijatelja i da je usamljena u toj borbi:

"Evropa je prva na više načina odgovorila na poziv za solidarnost nakon terorističkih napada 11. septembra. Evropski vojnici su se rame uz rame borili uz američke vojnike u Avganistanu, 870 hrabih muškaraca i žena su tamo žrtvovali svoje živote, uključujući i vojnike iz moje domovine - Poljske. Dragi gospodine predsjedniče, sjetite se ovoga sutra, kada se sastanemo na NATO samitu, ali prije svega, sjetite se ovoga kada se u Helsinkiju sastanete sa predsjednikom Putinom. Uvijek je dobro znati ko je tvoj strateški prijatelj, a ko problem", zaključio je Tusk.

Današnja izjava prvog čovjeka Evropskog savjeta je još jedna u nizu oštrih poruka Brisela Vašingtonu. Sa iste adrese je ranije američkom predsjedniku zamjerena više puta potvrđena nepredvidivost, da bi predsjednik Tusk nakon što su Amerikanci podigli uvozne tarife, izjavio kako Evropi, uz ovakve prijatelje - neprijatelji nisu potrebni.

XS
SM
MD
LG