Linkovi

Tramp kritikovao Harli Dejvidson što seli proizvodnju van SAD


Harli Dejvidson motori na izložbi u Londonu
Harli Dejvidson motori na izložbi u Londonu

Predsednik Donald Tramp optužio je proizvođača motora Harli Dejvidson da je odustao od SAD i da seli proizvodne pogone kako bi izbegao nove tarife EU na motore proizvedene u Americi.

Tramp je na Tviteru napao čuvenog proizvođača: “Harli Dejvidson nikada ne bi trebalo da bude proizveden u drugoj zemlji. Zaposleni i mušterije su već jako ljuti na njih i ako se presele to će biti početak njihovog kraja – predali su se, odustali! Nestaće im aura i biće oporezovani kao nikad do sada”

Tramp je zaključio da je kompanija već planirala da preseli proizvodne pogone na Tajland i da je sada samo iskoristila to što EU uvodi tarife na robu iz SAD kao izgovor da poveća proizvodnju u inostranstvu. Delovi motora prave se širom sveta, u Brazilu, Australiji, Indiji, Japanu i Meksiku.

Harli Dejvidson je saopštio da će evropske takse povećati cenu svakog američkog motora koji se prodaje u Evropi za 2200 dolara. To bi kompaniju ukupno koštalo 45 miliona dolara u ovoj godini I između 90 I 100 miliona dolara godišnje ubuduće.

Tramp je upozorio kompaniju da “mora biti svesna toga da neće moći da prodaje motore u SAD bez da plati veliki porez” Tramp je ranije na Tviteru napisao da je “iznenađen što se baš Harli Dejvidson, od svih kompanija, prvi predaje i seli proizvodnju u inostranstvo zbog tarifa EU”.

Osim oporezovanja Harlija, EU je uvela tarife i na druge poznate američke proizvode: Levis farmerke i Kentaki burbon, sve kao odgovor na tarife koje su SAD uvele zemljama EU na izvoz čelika i aluminijuma.

Sesilija Malstrom iz EU kaže da je potez Harli Dejvidsona rezultat Trampovih tarifa.

"Ne želimo da kažnjavamo, ali ovo je nažalost posledica. Američke kompanije će pritisnuti administraciju koja će se možda onda zapitati da li je to dobro za američku ekonomiju."

XS
SM
MD
LG