Linkovi

Nemački biznismeni zabrinuti posle razgovora Merkel i Trampa


Predsednik SAD Donlad Tramp i nemačka kancelarka Angela Merkel na zajedničkoj konferenciji za novinare u Vašingtonu, 27. april 2018.
Predsednik SAD Donlad Tramp i nemačka kancelarka Angela Merkel na zajedničkoj konferenciji za novinare u Vašingtonu, 27. april 2018.

Nemački poslovni lideri razočarani su ishodom razgovora nemačke kancelarke Angele Merkel i američkog predsednika Donalda Trampa, izražavajući zabrinutost zbog tarifa na uvoz čelik i aluminijuma.

Sjedinjene Države su u martu uvele tarife na uvoz čelika u iznosu od 25 odsto i 10 odsto na aluminiju, ali je EU privremeno izuzeta do 1. maja. Tramp će onda odlučiti da li da trajno izuzme zemlje Evropske unije iz te mere.

“Žao mi je zbog činjenice da poseta kancelarke Vašingtonu nije ostvarila opipljiv napredak u spornim pitanjima između Nemačke i Sjedinjenih Država”, rekao je Diter Kempf, predsednik Federacija nemačkih industrija BDI.

Merkel i Tramp su izneli različite stavove oko trgovine i NATO-a u petak u Beloj kući gde su pokušali da predstave svoj odnos kao prijateljski i topao.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare, Tramp se žalio zbog američkog trgovinskog deficita sa EU. Merkel je rekla da je odluka o tome da li će evropski blok biti izuzet od tarifa u rukama američkog predsednika.

“Ta pretnja tarifama ostaje ogroman teret za transatlantske odnose”, dodao je Kempf.

Francuski predsednik Emanuel Makron je takođe razgovarao sa Trampom o trgovini tokom svoje trodnevne državne posete Sjedinjenim Državama samo nekoliko dana pre kratke posete Merkel. Ni Makron ni Merkel nisu uspeli da ubede Trampa da donese odluku.

“Nažalost, ne izgleda da će EU biti izuzeta od nefer američkih tarifa”, zaključio je Volker Trier iz DIHK komora za industriju i trgovinu.

XS
SM
MD
LG