Linkovi

Tarife će naneti štetu ekonomiji - upozorava MMF


Direktorka Međunarodnog monetarnog fonda Kristin Lagard i ministar finansija Argentine Nikolas Duhovni na konferenciji za novinare u Buenos Airesu, 21. jula 2018.

Međunarodni monetarni fond upozorio je svetske ekonomske lidere u subotu da će nedavni talas tarifa u trgovini naneti značajnu štetu globalnom rastu, dan pošto je predsednik Donald Tramp zapretio velikim zaoštravanjem spora sa Kinom.

Direktorka MMF-a Kristin Lagard izjavila je da će na ministrima finansija G-20 i guvernerima centralnih banaka koji se sastaju u Buenos Airesu predstaviti izveštaj sa detaljima o posledicama restrikcija koje su već uvedene u globalnoj trgovini.

"Svakako se nagoveštava uticaj koji bi tarife mogle da imaju na bruto domaći proizvod, koji je, prema najgorem scenariju pod sadašnjim merama u nivou od 0,5 procenata BDP-a na globalnoj osnovi", izjavila je Lagard na zajedničkoj konferenciji za novinare sa argentinskim ministrom finansija Nikolasom Duhovnijem.

Lagard je iznela upozorenje ubrzo pošto je najviši američki zvaničnik za ekonomiju, sekretar za finansije Stiv Mnučin rekao novinarima u prestonici Argentine da još "nema makro efekta" na najveću svetsku ekonomiju.

Sekretar za finansije Stiv Mnučin (arhivski snimak)
Sekretar za finansije Stiv Mnučin (arhivski snimak)

Trgovinske tenzije SAD i Kine, koje postoje već dugo, izbile su na površinu proteklih meseci kada su najveća i druga najveća svetska ekonomija uvele jedna drugoj tarife na robu u vrednosti od 34 milijarde dolara do sada.

Sastanak u Buenos Airesu tokom vikenda održava se u trenutku dramatične eskalacije retorike na obe strane. Tramp je u petak zapretio tarifama na kompletan godišnji kineski izvoz u SAD, u iznosu od 500 milijardi dolara.

Mnučin je izjavio da, dok postoje neki "mikro" efekti, kao što su recipročne mere na uvoz američkih proizvoda kao što su soja, jastozi i burbon, ne veruje da će tarife sprečiti SAD da postignu rast od tri odsto ove godine.

Američki dolar pao je na najniži nivo u protekle tri nedelje u petak, naspram šest vodećih svetskih valuta, nakon što se Tramp žalio na povećanje kamatne stope Federalnih rezervi.

Mnučin će nastojati da tokom vikenda ubedi saveznike iz G-7 da se pridruže Sjedinjenim Državama u agresivnijem stavu prema Kini ali one možda neće biti spremne na takvu saradnju zbog američkih tarifa na uvoz čelika i aluminijuma iz Evropske unije i Kanade, koji je izazvao recipročne mere.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG