Linkovi

Meksiko, EU i Kanada izuzeti od tarifa SAD na čelik i aluminijum još mesec dana


Fabrika čelika u Nemačkoj
Fabrika čelika u Nemačkoj

Predsednik SAD Donald Tramp odložio je do 1 juna odluku o uvođenju tarifa na čelik i aluminijum koji u Ameriku izvoze EU, Kanada i Meksiko. Time se dobija dodatno vreme za pregovore o tome hoće li ove zemlje i trajno biti izuzete od tarifa. Trampova administracija je u martu objavila uvođenje viših tarifa za izvoznike čelika i aluminijuma, ali su neke zemlje, saveznice SAD, bile izuzete od toga do 1. maja. Administracija je, kako izveštava Zlatica Houk, blizu toga da postigne dogovor i sa Argentinom, Brazilom i Australijom.

Predsednik SAD Donald Tramp uveo je tarife od 25 odsto na čelik i 10 odsto na aluminijum, ali su od toga privremeno bile izuzete Kanada, Meksiko, Brazil i EU. Kanada je najveći izvoznik aluminijuma i čelika u SAD. Kanadski premijer Džastin Trudo je rekao da bi uvođenje viših tafira poremetilo trgovinske odnose dve zemlje.

Vrednost robe koja svakodnedno prelazi granicu meri se u milijardama dolara. A kada je reč o nacionalnoj bezbednosti – kanadski aluminijum se koristi za američke borbene avione, kanadski čelik se koristi za izradu američkih oklopnih vozila. Dakle, nema dve zemlje koje imaju veću saradnju u industriji aluminijuma i čelika od Kanade i SAD“.

Nove tarife pogađaju I trgovinsku razmenu sa EU koja je vredna više od 10 milijardi dolara. Nemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da bi Evropa mogla da uđe u trgovinski rat sa Amerikom ako ne bude izuzeta od tarifa. Ali jedan nemački finansijski stručnjak Robert Halver kaže da je vreme da evropske zemlje prestanu da se oslanjaju na SAD.

“Od kraja rata, Amerikanci su uvek doprinosili globalnoj ekonomiji, a Evropljani od toga imali koristi, ali ta vremena su prošla. SAD žele da se fokusiraju na sebe. To znači da Evropa mora da počisti u svom dvorištu što nije lako. Potrebno je uraditi dve stvari: eksterno smanjiti tarife na američku robu, a na unutrašnjem planu su potrebne reforme. I svako ko to ne čuje, trebalo bi da proveri sluh”.

U govoru u subotu u Mičigenu, Donald Tramp je ponovio obećanje iz kampanje da će se povući iz trgovinskih sporazuma za koje smatra da nisu fer prema SAD.

“Mnogi ljudi u Vašingtonu su mi, u vezi sa ovim sporazumima, rekli da ne radim to. Pa čekajte, imamo užasne dogovore sa mnogima, da ih ne pominjem”

Tramp je bio najglasniji kada je reč o trgovinskoj neravnoteži sa Kinom. Kina je na povećanje američkih tarifa najavila da će uvesti dodatne poreze na robu iz SAD. Ali Tramp je rekao da veruje u mogućnost postizanja fer dogovora sa Kinom. Visoka delegacija iz SAD je otputovala u Kinu na razvovore o bilateralnim trgovinskim odnosima, koji bi trebalo da počnu 3. maja.

XS
SM
MD
LG