Linkovi

Tramp kritikuje NATO članice što ne doprinose dovoljno


Arhiva - Francuski predsednik Emanuel Makron, levo, razgovara sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, dok predsednik Donald Tramp zauzima svoje mesto pred grupno fotografisanje u novom sedištu NATO-a u Briselu, 25. maja 2017.
Arhiva - Francuski predsednik Emanuel Makron, levo, razgovara sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, dok predsednik Donald Tramp zauzima svoje mesto pred grupno fotografisanje u novom sedištu NATO-a u Briselu, 25. maja 2017.

Turneja predsednika SAD Donalda Trampa po četiri evropske zemlje saveznice dočekana je sa nespokojstvom među saveznicima zbog rizika od štete koja bi mogla da bude napravljena decenijama starom NATO savezništvu. Saveznici takođe brinu zbog potencijalnog "zagrljaja" Trampa sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom tokom samita u Helsinkiju.

Put, koji je započeo u utorak u Briselu, takođe će odvesti Trampa u London, gde vlada premijerke Tereze Mej prolazi kroz previranje zbog planova za izlazak iz Evropske unije.

Tramp, sa svoje strane, pritiska NATO zemlje da ispune plan o ulaganju dva odsto svog bruto domaćeg proizvoda na odbranu, do 2024.

Na Tviteru u utorak uveče, Tramp je rekao: "SAD troše mnogo puta više od bilo koje druge zemlje, kako bi ih štitile. To nije fer za poreske obveznike u SAD. Na posletku, mi gubimio 151 milijardu u trgovini sa Evropskom unijom. Obračunavaju nam velike tarife (i barijere)!".

Tokom predsedničke kampanje, Tramp je najavljivao da bi mogao da brani samo one NATO zemlje koje ispunjavaju svoje obaveze. Nastavio je da kritikuje NATO zemlje zbog neplaćanje svog dela troškova.

NATO procenjuje da će 15 članica, što je preko polovine, dostići referentnu tačku do 2024, sudeći po trenutnim trendovima.

"Sjedinjene Države troše više na NATO od bilo koje druge zemlje. To nije fer, niti je prihvatljivo", tvitovao je Tramp u ponedeljak, insistirajući da na tome da NATO služi Evropi "mnogo više nego SAD".

"Povrh svega, Evropska unija ima trgovinski suficit od 151 miliona sa SAD, sa velikim trgovinskim barijerama uvedenim na američku robu. NE!", protestovao je on.

Tramp, koji je uporedio glasanje za Bregzit i izlazak iz EU sa svojim izborom, po prvi put će otputovati u Britaniju u burnom trenutku za premijerku Mej. Naime, ministar inostranih poslova Boris Džonson i ministar za Bregzit Dejvid Dejvis podneli su ostavke jedan za drugim u roku od 24 sata, u znak protesta zbog njenog plana.

Očekuje se da će Trampova poseta izazvati velike proteste u Londonu i drugde po Britaniji.

Trampov jednonedeljni put po Evropi nastaviće se u Škotskoj, pre nego što ode na samit u Helsinski sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, čiju su zemlju obaveštajne agencije SAD optužile za mešanje u predsedničke izbore 2016, kako bi pomogla Trampovu pobedu.

Sastanak će biti pomno praćen kako bi se videlo da li će Tramp ukoriti ili prigrliti Putina, koji je učestalo negirao optužbe za mešanje u izbore, uprkos tome što dokazi pokazuju suprotno.

XS
SM
MD
LG