Linkovi

Tramp traži od G7 da poštuju princip "fer trgovine"


Predsednik SAD na konferenciji G7
Predsednik SAD na konferenciji G7

Predsednik Donald Tramp rekao je posle samita Grupe 7 u Kvebeku da je imao niz uspešnih sastanaka na kojima je istakao potrebu za "fer i recipročnom trgovinom" i rešavanju problema sa Iranom.

Tramp je istakao da će SAD preduzeti sve potrebne korake da spreče nefer trgovinsku praksu.

"SAD su godinama iskorišćavane i to više nećemo dozvoliti", rekao je Tramp pre nego što je iz Kvebeka odleteo za Singapur gde će se sastati sa severnokorejskim liderom Kim Džong Unom.

Okrivio je prethodne američke administracije za trenutnu situaciju i "čestitao svetskim liderima na tome što su suludo bili u stanju da uđu u trgovinske dogovore koji su toliko dobri za njihove zemlje, a toliko loši za SAD".

Tramp je rekao da je "to vreme završeno" i da su ga razgovori sa liderima Grupe 7 dodatno ubedili da ostane posvećen fer trgovini.

Predsednik Tramp na samitu G7
Predsednik Tramp na samitu G7


Uprkos jakim emocijama, razgovori predsednika Trampa sa predstavnicima zemalja Grupe 7 u Kanadi bili su civilizovani, navode izvori Rojtersa. Tramp je ostao pri stavu da su SAD na gubitku u trgovini sa evropskim saveznicama.

"Lideri su predstavnili svoje podatke, Tramp svoje. I nije se bunio, kao što se očekivalo", rekao je izvor Rojtersa.

Na bilateralnom sastanku sa domaćinom samita, kanadskim premijerom Džastinom Trudoom, američki predsednik se našalio da je Trudo "pristao da ukine sve tarife". Uprkos kritikama koje su dvojica lidera razmenila, Tramo je vezu Kanade i SAD opisao kao veoma dobru i naglasio da "se radi na smanjenju tarifa i stvaranju fer uslova za obe zemlje, i da se mnogo napredovalo tokom razgovora".

Donald Tramp i Džastin Trudo u Kvebeku
Donald Tramp i Džastin Trudo u Kvebeku

Na sastanku sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom Tramo je rekao da "SAD godinama imaju veliki trgovinski deficit sa EU i da se radi na njegovom smanjenju. A Emanuel je u tome mnogo pomogao".

Makron je rekao da je sa Trampom imao "direktnu i otvorenu diskusiju i da je kritično da se napreduje".

Kanadska ministarka spoljnih poslova Kristija Frilend potvrdila je da se sastala sa američkim predstavikom Robertom Lajtizerom i razgovarala o tarifama i subdini sporazuma NAFTA, ali naglasila da Kanada neće promeniti mišljenje o američkim tarifama na aluminijum i čelik koje je nazvala "nelegalnim".

Lideri zemalja Grupe 7
Lideri zemalja Grupe 7

Najbliže savetnice SAD - Kanada, Meksiko i EU uvešće Americi recipročne tarife.

Na veče samita, Tramp je kritikovao Emanuela Makrona i Džastina Trudoa, koji je ranije kritikovao Trampovu trgovinsku politiku. Bela kuća je tada objavila da će Tramp preskočiti neke od sastanaka na samitu G7 i otići ranije, zbog sastanka sa Kim Džong Unom u Singapuru.

Neki su na samitu otvoreno govorili o brizi koju osećaju zbog Trampove trgovinske politike.

"Ono što me najviše brine je rizik po međunarodni zakonski poredak", rekao je Donald Tusk, predsednik Evropskog saveta. "I to čine SAD koje su kreator takvog poretka. Naravno, ne možemo da nateramo Ameriku da se predomisli".

Donald Tusk, Tereza Mej, Donald Tramp i Angela Merkel na samitu G7
Donald Tusk, Tereza Mej, Donald Tramp i Angela Merkel na samitu G7

Pre nego što je otputovao u Kanadu, predsednik Donald Tramp je rekao da bi Rusija trebalo ponovo da učestvuje na samitima najbogatijih zemalja.

Italijanski premijer Đuzepe Konte napisao je na Tviteru da podržava Trampovu ideju.

Ali ostali lideri Grupe 7 poručili su da se to neće dogoditi. Lideri EU su saglasni u tome da "Rusija ne može da se vrati na samite G7 dok se ne ostvari značajan napredak u odnosima sa Ukrajinom", prenela je nemačka kancelarka Angela Merkel.

Rusija je bila članica Grupe 8 do 2014. kada je anektirala Krim. Prošle godine se i zvanično povukla.

XS
SM
MD
LG