Linkovi

Tramp: Sudan prihvata mirovni sporazum i normalizovanje odnosa sa Izraelom


Donald Tramp, u prisustvu državnog sekretara Pompea, savetnika Džareda Kušnera i zvaničnika Saveta za nacionalnu bezbednost Roberta O'Brajena, tokom razgovora sa liiderima Sudana i Izraela (Foto: REUTERS/Carlos Barria)
Donald Tramp, u prisustvu državnog sekretara Pompea, savetnika Džareda Kušnera i zvaničnika Saveta za nacionalnu bezbednost Roberta O'Brajena, tokom razgovora sa liiderima Sudana i Izraela (Foto: REUTERS/Carlos Barria)

Američki predsednik Donald Tramp objavio je da se Sudan saglasio o postizanju mirovnog sporazuma sa Izraelom.

Tramp, koji je na društvenoj mreži Tviter objavio primerak zajedničke izjave Sjedinjenih Država, Sudana i Izraela, ukazao je i da su dve zemlje postigle dogovor o normalizaciji odnosa.

"Velika pobeda za Sjedinjene Države i mir u svetu. Sudan se saglasio na mirovni sporazum normalizovanje odnosa sa Izraelom. Uz Ujedinjene Arapske Emirate i Bahrein - reč je o trećoj arapskoj državi koja je to učinila u poslednjih nekoliko nedelja. Biće ih još", napisao je američki predsednik na Tviteru.

Pre toga Tramp, čiji je protivkandidat na predsedničkim izborima 3. novembra Džozef Bajden, razgovarao je telefonom sa liderima Izraela i Sudana pošto su dve države najavile da planiraju normalizaciju odnosa.

Tramp je rekao da očekuje da će se Palestinci i drugi narodi, u predstojećim mesecima, saglasiti o uspostavljanju čvršćih veza u predstojećim mesecima.

Brajan Huk, specijalni izaslanik Sjedinjenih Država za Iran, rekao je da se arapsko-izraelski sukob približava kraju.

Tokom telefonskog razgovora pred medijskim izveštačima iz Bele kuće izraelski premijer Benjamin Netanjahu pozdravio je inicijativu koju je označio značajnim širenjem kruga mira.

Inače, sredinom septembra 2020. Bahrein, Izrael i Ujedinjeni Arapski Emirati potpisali su sporazum o normalizaciji odnosa u Beloj Kući. Dokument pod nazivom Sporazum Abraham potpisali su izraelski premijer Benjamin Netanjahu, ministar spoljnih poslova Emirata Abdulah bin Zajed i šef diplomatije Bahreina Abdulatif bin Rašid Alzajani - uz posredstvo američkog predsednika Donalda Trampa.

Američki predsednik tada je podvukao da, kako se izrazio, istorijsko potpisivanje dokazuje da se narodi Bliskog istoka oslobađaju propalih pristupa koji su obeležili prošlost.

"Potrebno je da narodi tog regiona iza sebe ostave razlike, ujedine se protiv zajedničkog neprijatelja i sarađuju kako bi se ostvarile bezbednost i napredak", rekao je Tramp.

Potpisivanju sporazuma prethodio je dogovor Izraea i Ujedinjenih Arapskih Emirata o normalizaciji diplomatskih odnosa dve države Bliskog istoka.

Tom dogovoru posredovao je predsednik Sjedinjenih Država Donald Tramp.

“Postignut je istorijski iskorak! Naša dva velika prijatelja postigla su istorijski mirovni sporazum - Izrael i Ujedinjeni Arapski Emirati", napisao je američki predsednik na društvenoj mreži Tviter u avgustu - kada je dogovor postignut.

Na osnovu sporazuma Izrael se saglasio da suspenduje planirano aneksiranje delova teritorije Zapadne obale. Takođe, ojačava se suprotstavljenost Iranu - koji Emirati, Izrael i Sjedinjene Države smatraju glavnom pretnjom na Bliskom istoku.

Inače, početkom septembra 2020. u Beloj kući organizovan je i susret najviših zvaničnika Srbije i Kosova, predsednika Aleksandra Vučića i premijera Avdulaha Hotija.

Tada je potpisan sporazum o normalizaciji ekonomskih odnosa dve strane koje poslednju deceniju pregovaraju o sveobuhvatnom sporazumu o normalizaciji odnosa.

Predsednik Donald Tramp, koji se sastao sa Vučićem i Hotijem u Beloj kući, rekao da su se Srbija i Kosovo dogovorili o normalizaciji ekonomskih veza - ocenivši to ogromnim napretkom više od decenije nakon što je Kosovo proglasilo nezavisnost od Srbije.

Kosovo, koje je 2008. godine proglasilo nezavisnost, Srbija smatra svojom teritorijom. Nezavisnost Kosova priznalo je oko stotinu država članica Ujedinjenih nacija - uključujući i Sjedinjene Države. Nezavisnost Kosova ne priznaju Rusija i Kina, kao i pet članica Evropske unije: Slovačka, Kipar, Grčka, Rumunija i Španija.

Odnosi Srbije i Kosova su narušeni posle rata koji vodili u periodu od 1998. do 1999. Sukob je kulminirao intervencijom NATO-a u tadašnjoj Saveznoj Republici Jugoslaviji i okončan je posle povlačenja njenih vojno-policijskih snaga sa teritorije Kosova, u junu 1999.

XS
SM
MD
LG