Linkovi

Lajčak nakon ekspertskog dijaloga: Srbija i Kosovo bliži normalizaciji odnosa


Miroslav Lajčak, predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine, sa predstavnicima dve strane Markom Đurićem i Skenderom Hisenijem (Foto: Twitter nalog Miroslava Lajčaka)
Miroslav Lajčak, predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine, sa predstavnicima dve strane Markom Đurićem i Skenderom Hisenijem (Foto: Twitter nalog Miroslava Lajčaka)

U Briselu je održana treća runda razgovora Beograda i Prištine na ekspertskom nivou pod pokroviteljstvom Evropske unije. Predstavnici Kosova i Srbije - Skender Hiseni i Marko Đurić sastali su se sa specijalnim izaslanikom za dijalog Miroslavom Lajčakom.

"Naši pregovori trajali su nekoliko sati i nikako nisu bili jednostavni. Ali stvorili su konstruktivan dijalog i približili nam krajnji cilj dijaloga Beograda i Prištine, a to je normalizacija odnosa između Srbije i Kosova", napisao je na svojoj Fejsbuk stranici Miroslav Lajčak - specijalni izaslanik EU za dijalog Kosova i Srbije.

Uzajamne optužbe za nazadovanje

Radio Slobodna Evropa javio je da su predstavnici Kosova i Srbije, Skender Hiseni i Marko Đurić, ukazali da je proces u nazadovanju - uzajamno se optužujući za to.

Marko Đurić rekao je da su razgovori, kako se izrazio, bili neprijatni.

"Mi ne želimo da na brzinu preletimo preko svih tih tema i da izdamo neku političku deklaraciju zato da bi se reklo da smo se o nečemu dogovorili, ako nismo stvarno rešili probleme ljudi", rekao je Đurić.

Šef kancelarije za Kosovo u vladi Srbije ukazao je da je u razgovorima potreban konstruktivan pristup, a ne, kako se izrazio, politički govori koji ne vode konkretnom rešenju.

“Niko nikad nije imao iluzije da će ovo biti razgovori gde će se lako rešiti problemi. Bolje je možda nekada da se mi iscrpljujemo razgovorima i stvarno rešimo probleme, nego da izađemo sa papirima koje lepo zvuče kao što se u prošlosti radilo, a u stvari ništa nije rešeno”, ocenio je Marko Đurić.

Skender Hiseni, šef kosovske ekspertske delegacije, uz konstataciju da je sastanak bio težak rekao je da druga strana nije bila konstruktivna.

„Srbija je pokušala da ponovo otvori određena poglavlja sveobuhvatnog sporazuma o kojima smo u principu mi imali dogovor. Sve ovo potvrđuje moju zabrinutost koju sam već izneo da Srbija namerava da prolongira proces, i da na sto stavi pitanja koja imaju samo jedan cilj, da se proces odugovlači i na kraju upadne u nešto što uopšte nećemo prihvatiti”, izjavio je Hiseni.

Treći susret dve strane

Reč je o trećem susretu predstavnika dve strane od kada su razgovori Kosova i Srbije odmrznuti u julu. Delegaciju Srbije predvodi Marko Đurić, direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo, a kosovsku Skender Hiseni – koga su prištinske vlasti imenovale koordinatorom razgovora.

Oni su se u okviru dijaloga sastali u Briselu dva puta - 23. i 30. jula. Na tim sastancima su se razmatrala pitanja nestalih i raseljenih, kao i ekonomske teme.

Predstavnici Kosova i Srbije susreće se i 4. septembra u Vašingtonu. Susret dve delegacije bio je zakazan za 27. jun, ali otkazan je nakon optužnice Specijalnog suda protiv predsednika Kosova Hašima Tačija.

Tri dana posle toga, 7. septembra, u Briselu bi trebalo da se sastanu glavni pregovarači u procesu - predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Avdulah Hoti.

XS
SM
MD
LG