Linkovi

DSK skuplja potpise za obaranje Vlade Kosova


Novoizabrani premijer Kosova Aljbin Kurti u Skupštini Kosova, u Prištini 3. februara 2020. godine (Foto: AP/Visar Kryeziu)
Novoizabrani premijer Kosova Aljbin Kurti u Skupštini Kosova, u Prištini 3. februara 2020. godine (Foto: AP/Visar Kryeziu)

Demokratski savez Kosova započeo prikupljanje potpisa za sazivanje sednice Skupštine za obaranje Vlade Kosova. Ovu inicijativu podržalo je nekoliko opozicionih partija. Izvestiteljka Evropskog parlamenta za Kosovo, Viola fon Kramon, navela je da bi bilo katastrofa za Kosovo i region ukoliko se pokrene ovaj zahtev za izglasavanje nepoverenja vladi.

Inicijativu za prikupljanje potpisa za izglasavanje nepoverenja Vladi Demokratski savez Kosova, pokrenuo je nakon što je premijer Kosova Aljbin Kurti u sredu smenio ministra unutrašnjih poslova Kosova Agima Velijua iz Demokratskog saveza Kosova. Time je prema rečima Ise Mustafe predsednika Demokratskog saveza Kosova, Aljbin Kurti prekršio koalicioni sporazum jer je to, kako navodi, uradio bez dogovora sa ovom partijom.

Kurti je Velijua smenio, jer je izjavio da podržava uvođenje vanrednog stanja, koje je pre dva dana predložio predsednik Kosova Hašim Tači.

Kurti je u sredu kasno uveče na konferenciji za novinare ponovio da je predlog Tačija o uvođenju vanrednog stanja "nelogičan, neodgovoran i nekoristan".

"Ja nisam imao drugo rešenje osim da razrešim dužnosti bivšeg ministra Velijua. Pola sata pre toga sam o tome upoznao predsednika DSK i tražio novo ime za tu ministarsku poziciju", kazao je Kurti.

Demokratski savez Kosova saopštio je da je smena ministra unutrašnjih poslova samo jedan od razloga zbog čega ova partija ne želi više da bude deo Vlade Kosova. Isa Mustafa navodi i ostale razloge:

"Neukidanje taksi na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine i narušeni odnosi sa Sjedinjenim Američkim Državama. Ubeđeni smo da takva vlada rizikuje odnose sad SAD, vojnu i mirovnu američku prisutnost, ekonomsku prisutnost i političku podršku koju smo imali i koju treba da imamo, za priznanja a ne za povlačenje priznanja, i za naš evroatlanski put".

O izglasavanju nepoverenja vladi predsednik Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa, razgovarao je sa Ramušom Haradinajem iz Alijanse za budućnost Kosova i predsednikom Socijaldemokratske inicijative Fatmirom Ljimajem od kojih je dobio podršku za ovu inicijativu.

"Obavestio sam Mustafu da će ABK glasati za ovaj predlog, jer vlada Kurtija neće biti samo vlada koja je kratkotrajna, već i najštetnija za Kosovo", rekao je Ramuš Haradinaj nakon sastanka sa Mustafom.

Kako prenose prištinski mediji, potpredsednica Demokratskog saveza Kosova Vjosa Osmani usprotivila se nameri svoje stranke da prikupi potpise za obaranje aktuelne kosovske vlade.

Izvestiteljka Evropskog parlamenta za Kosovo, Viola fon Kramon, navela je u postu na Tviteru da bi bilo katastrofa za Kosovo i region ukoliko Demokratski savez Kosova pokrene zahtev za izglasavanje nepoverenja vladi.

XS
SM
MD
LG