Linkovi

Godfri na godišnjici misije Halijard: Odnosi SAD i Srbije zasnovani na zajedničkim vrednostima


Ambasador SAD Entoni Godfri rukuje se sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, pred početak ceremonije obeležavanja 76. godina misije Halijard u Pranjanima, Srbija, 26. septembra 2020. (Foto: Instagram profil predsednika Srbije, screenshot)

Ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri izjavio je u subotu u Pranjanima na obeležavanju 76. godina misije Halijard - spasavanja 500 američkih pilota u Drugom svetskom ratu - da za tu akciju zna malo ljudi, jer je dugo čuvana kao tajna, ali da su fondacija Halijard i predsednik Srbije Aleksandar Vučić doprineli da se dve nacije sete te zajedničke misije.

Godfri je rekao da misija Halijard svedoči o običnim ljudima, Šumadincima, koji su svoj život stavili na kocku spasavajući pilote SAD, da su rekli ne mržnji i da su se okrenuli ljudskom dostojanstvu, prenosi FoNet.

Partnerstvo Srbije i SAD zasniva na zajedničkim vrednostima, poručio je on:

"I tada i sada delimo istu vizuju budućnosti", rekao je Godfri.

Saučešće porodicama pilota poginulih u padu MiG-21

Ambasador SAD Entoni Godfri izrazio je saučešće porodicama pilota koji su u petak poginuli kada se srušio avion Mig-21 Vojske Srbije.

"Jučerašnje stradanje srpskih pilota podseća koliko je opasan taj posao", poručio je Godfri.

Piloti major Dejan Krsnik i kapetan prve klase Zvonko Vasiljević iz 101. lovačko-avijacijske eskadrile 204. vazduhoplovne brigade RViPVO Vojske Srbije poginuli su prilikom pada aviona MiG-21 u rejonu sela Brasina kod Malog Zvornika u petak, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

On je čestitao Vladi Srbije na sporazumu postignutom u Vašingtonu, te naveo da je to odlika državne zrelosti i liderske hrabrosti.

Predstavnici fondacije Halijard i komande za specijalne operaije rekli su da su narodi Srbije i SAD radili zajedno pre 76. godina, kao i da su bili heroji.

Ceremonija je počela polaganjem venaca, posle koje je održan minut ćutanja za pilote koji su juče poginuli u padu aviona Mig-21.

Vučić: Srbi postali braća po oružju sa Amerikancima, Englezima i Kanađanima

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je narod Šumadije pokazao hrabrost i da su Srbi tada sa Amerikancima, Englezima i Kanađanima, postali braća po oružju.

On je rekao da će svako pronaći razlog i kriviti drugog zašto se taj odnos tokom '90-ih, a posebno 1999. godine, promenio.

Vučić je naglasio da je u 20. veku Srbija izgubila ogroman broj stanovništva, ali da je čuvala svoju slobodu i da se trudila da osvetla obraz.

"Hvala Šumadiji na žrtvi koju su podneli i hrabrosti koju su pokazali i da im kažemo da Srbija brže se razvija i ide napred. To ne možemo sami, za to su nam potrebni prijatelji, kompromisi i mir. Zajedno smo jači", poručio je Vučić.

On je rekao da se Srbi često dele, ali da misli da su ta vremena prošla, da ne treba da dođe do jednoumlja, ali da budu jedinstveni - da Srbi prestanu da se dele na "partizane i ravnogorce".

Vučić je naveo da se u poslednjih godinu dana tri puta popravio odnos građana Srbije prema SAD.

Član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik rekao je da je misija Halijard "odraz borbe našeg naroda za slobodu i prijateljstva koji naš narod nosi u sebi kao jednu od najvećih vrednosti".

Stanovnik Pranjana Rodoljub Janković, koji je bio dete u vreme misije Halijard, poklonio je Vučiću flašu rakije, a ambasadoru SAD Entoniju Godfriju dao rakiju za predsednika SAD Donalda Trampa.

"U ovoj je boci lek, snaga i hrana. Američki i srpski narod moraju biti prijateljski narodi i da pruže ruku jedni drugima za sva vremena", rekao je Janković, prenosi FoNet.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG