Linkovi

Uz povišene tonove vlast i opozicija o biračkom spisku


Na FPN-u u Beogradu završena peta runda razgovora vlasti i opozicije o izbornim uslovima, Foto: VOA

Na Fakultetu političkih nauka u Beogradu danas je završena peta runda razgovora vlasti i opozicije o izbornim uslovima, a glavna tema ovog sastanka bio je birački spisak.

Kako je posle skupa rekao izvršni direktor Fondacije za otvoreno društvo Milan Antonijević bilo je povišenih tonova tokom razgovora, a po njegovim rečima ponovo je iskazana spremnost učesnika da se nastave razgovori kao i da se organizuje javno slušanje o radu REM.

Takođe, Antonijević je istakao i da je bilo razgovora o ministarstvima koja bi mogla sprovoditi preporuke iz ovog dijaloga i o učešću predstavnika tih resora na narednim sastancima:

"Mislim da se pokazala neka spremnost da se razgovara. Videli ste koliko smo bili unutra. Nadam se da niste čuli mnogo, s obzirom da je u delu rasprave jesu bili povišeni tonovi, ali mislim da je konkretno i konstruktivno zaključivanje ove rasprave je ono što možemo i danas reći. Postoji spremnost i da se razgovara o efektima razgovora na FPN sa radnom grupom koja je formirana pri Vladi", istakao je u izjavi medijima Antonijević.

Milan Antonijević, direktor Yucom, Foto: Yucom
Milan Antonijević, direktor Yucom, Foto: Yucom


Sa druge strane, predstavnici vlasti i opozicije nisu na isti način doživeli petu rundu razgovora na Fakultetu političkih nauka - za opoziciju vlast još nije pokazala spremnost da prihvati predloge sa ovih sastanaka, dok je po oceni predstavnika stranaka vladajuće koalicije danas pokazana spremnost da se prihvate skoro svi predlozi vezani za temu biračkih spiskova:

"Dobra je stvar što su svi akteri ovog sastanka zaključili da predlozi koji se tiču biračkog spiska jesu nešto što je prihvatljivo svima. Bilo je i drugih tema, bilo je i onih oko kojih se nismo saglasili, ili ne svi, ili ne u potpunosti. Oko nekih nismo stigli da utvrdimo konačan zaključak, ali u ime SNS mi smo saopštili da ono što se tiče kampanja koje treba dodatno da informišu građane - to takođe za nas nije sporno", naglasio je poslanik SNS Vladimir Orlić.

"Problem je što je vladajuća većina kroz ovih sedam i po godina stavila znak jednakosti između vlasti, stranke i države. I sva ta tri pojma danas simbolizuje jedan čovek - predsednik Republike. Od njega isključivo zavisi da li ćemo dobiti normalne izborne uslove, ili će većina opozicionih stranaka da bojkotuje te izbore", rekao novinarima Đorđo Žujović iz LDP-a.

Na današnjem skupu, naspram predstavnika vlasti, na razgovor su došli predstavnici Pokreta slobodnih građana, Građanskog demokratskog foruma, LSV, LDP, Stranke demokracije akcije Sandžaka i Stranke moderne Srbije, dok su predstavnici Saveza za Srbiju, DSS-a, pokreta Dosta je bilo, kao Nove stranke bojkotovale skup.

Za 19. septembar je zakazan je poslednji u nizu sastanaka na temu biračkog prava i pritisaka na birače.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG